IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко след коментари за китайското търсене

Саудитска Арабия ще остане предпазлива по отношение на увеличаването на доставките

08:35 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола леко се повишават в понеделник, след като през миналата седмица спаднаха с 8% до повече от триседмично дъно, когато опасенията, че забавянето на растежа в големите икономики може да ограничи потреблението на горива, надделяха над признаците за възстановяване на търсенето в Китай, най-големия вносител на петрол в света, предава Bloomberg. 

Фючърсите върху суровия петрол тип Брент поскъпнаха с 19 цента, или 0,2%, до 80,13 долара за барел към 7 часа, докато фючърсите върху американския суров петрол тип West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 9 цента, или 0,1%, до 73,48 долара за барел. В петък американският петрол поевтиня с повече от 3% в петък, тъй като докладът за заетостта в САЩ подкрепи идеята за още увеличения на лихвите от страна на Федералния резерв. 

Сега обаче очевидно петролът се стабилизира, след като търговците направиха преглед на перспективите за търсенето в Китай и влязоха в сила последните санкции срещу руските енергийни потоци.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол заяви през уикенда, че китайската икономика може да е готова за по-силно от очакваното възстановяване, което ще засили търсенето на суров петрол.

Европейската забрана за внос на руски петролни продукти по море в отговор на войната в Украйна влезе в сила в неделя. Мярката е съчетана с ценови таван, подобен на този, който е в сила за суровия петрол, и има за цел да ограничи приходите на Москва, като същевременно позволи на продуктите да постъпват в трети държави.

Петролът преживя неспокоен старт на 2023 г., дори когато отказът на Китай от политиката за нулев Covid разпали вълна от спекулации, че най-големият вносител на суров петрол в света ще увеличи вноса. В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници предпочетоха да запазят съкращенията на доставките, а принц Абдулазиз бин Салман, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, заяви през уикенда, че кралството ще остане предпазливо по отношение на увеличаването на доставките.

„Петролът намира подкрепа", каза Джоу Ми, анализатор в Chaos Research Institute в Шанхай, позовавайки се на възстановяването на Китай след кризата. „Въпреки това насрещните ветрове остават, тъй като руските доставки засега устояват на санкциите - както на фронта на суровия петрол, така и на този на продуктите. Смятаме, че пазарът ще се търгува странично (на около сегашната цена, без много промени, б. ред.) в краткосрочен план“. 

Петролът намира подкрепа, въпреки това остават насрещни ветрове, тъй като руските доставки засега устояват на санкциите.
Джоу Ми
анализатор в Chaos Research Institute

Все по-сложната мрежа от санкции срещу руския суров петрол преобърна световния петролен пазар, тъй като Москва търси алтернативни пазари. Държави като Индия се възползваха от това, както като използват евтиния руски петрол за местна употреба, така и като преработват рекордно количество от руския суров петрол за горива за износ за Запада.

Въпреки спада в цената на суровия петрол в петък спредът на Брент за незабавна доставка - разликата между двата най-близки договора - остава в състояние на бичи модел, при който текущата цена е по-висока от цените на пазара на фючърси. Разликата е 21 цента за барел в сравнение с 18 цента в противоположната структура на контанго преди месец. Пазарът е в контанго, когато по-дългосрочните фючърси върху нефтопродукти се търгуват с премия, която насърчава търговците да запазят суровината на склад за по-изгодна препродажба в бъдеще. Това положение потенциално би довело до месеци на излишък.

„За момента пазарът очаква, че страните извън ЕС ще увеличат вноса на рафиниран руски суров петрол, което ще доведе до малки смущения в общите доставки", заявиха анализатори от ANZ в бележка за клиенти. „Въпреки това продължаващото ограничаване на доставките от страна на ОПЕК би трябвало да запази пазара свит", твърдят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още