IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се оцветиха в зелено, Nasdaq записа трета поредна печеливша седмица

Другите два основни индекса отвъд Океана прекъснаха двуседмичните си ръстове

23:57 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фондовите пазари в САЩ сложиха силен край на седмицата, след като за кратко изгубиха инерцията на януарското рали, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 330,93 пункта и завърши седмицата на ниво от 33 375,49 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,89 на сто до 3972,61 пункта. И двата индекса прекъснаха тридневната си губеща серия. В същото време технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст от 2,66% с помощта на Netflix и Alphabet и завърши сесията на равнище от 11 140,43 пункта.

Nasdaq се представи най-добре сред трите основни индекса отвъд Океана, като отбеляза ръст от 0,55% и записа трета поредна положителна седмица. Dow завърши седмицата със спад от 2,70%, а S&P 500 отбеляза седмична загуба от 0,66%, като и двата индекса прекъснаха двуседмичната си печеливша серия.

И трите индекса са на положителна територия за годината.

Инвеститорите продължиха да наблюдават отчетите, а технологичните компании с голяма капитализация поведоха пазара нагоре. Netflix прибави около 8,5%, след като обяви повече абонати от очакванията, въпреки че печалбата ѝ за тримесечието не отговори на очакванията на анализаторите. Книжата на Alphabet поскъпнаха с над 5%, след като компанията обяви, че ще съкрати 12 хил. служители.

В макроикономически план управителят на Федералния резерв Кристофър Уолър заяви в петък, че би понесъл мека рецесия, ако това означава забавяне на инфлацията. Той изрази увереност, че Фед може да забави инфлацията и в същото време да постигне „меко кацане“ за икономиката“.

Книжата на Eli Lilly поевтиняха с 1,4% в петък, след като Агенцията за храните и лекарствата съобщи в петък, че е отхвърлила искането на компанията за одобрение на лекарството ѝ срещу Алцхаймер донанемаб. Агенцията поиска данни от поне сто пациенти, които са вземали лекарството една година. Lilly съобщи, че някои от пациентите, включени в клиничното изпитание, са спрели да вземат медикамента по-рано, защото се стигнало до намаляване на плаките в мозъка само за шест месеца. Lilly не се е отказала от плановете си за пълно одобряване на лекарството.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че макар перспективите за световната икономика леко да се подобряват, все още трябва да се извърви дълъг път. Тя посочи, че инфлацията се забавя и че повторното отваряне на Китай се очаква да повиши растежа на световната икономика, но също така изтъкна оставащи рискове като по-високите цени на петрола и газа и войната между Русия и Украйна. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,482% и 3,649%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,06% до 101,99 пункта. Еврото прибави 0,26% до ниво от 1,086 долара, а паундът напредна с 0,03% до 1,239 долара. Спрямо йената щатските пари прибавиха 0,89% към стойността си до 129,57 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола се повиши и отбеляза втора поредна седмица на ръст, подкрепена от подобряващите се перспективи пред икономиката на Китай и произтичащите от тях очаквания за повишаване на търсенето на горива във втората по големина икономика в света. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 1,66% към стойността си до 87,59 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI напреднаха с 1,33% до 81,4 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 4,30 долара и завършиха седмицата на ниво от 1928,20 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 21.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още