IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха възходящо вяла седмица

Секторите на туризма и развлеченията поведоха ръстовете в Европа в петък

19:56 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха лек ръст в петък в опит на пазарите да се възстановят от вчерашните разпродажби, а перспективите за паричната политика все още са твърдо във фокуса на вниманието на инвеститорите, предават CNBC и Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,35%, а секторите на туризма и развлеченията прибавиха 1,2%, като поведоха ръстовете. Повечето сектори в Европа се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,3% до ниво от 7770,59 пункта. Германският DAX напредна с 0,76% до равнище от 15 033,56 пункта. Френският CAC 40 постигна ръст от 0,63% и завърши седмицата на ниво от 6995,99 пункта.

Книжата на испанската компания Cellnex поскъпнаха с 9,8% след съобщения в медиите, че American Tower и компанията за управление на активи Brookfield обмислят възможна оферта за придобиване на оператора на инфраструктура за клетъчни мобилни мрежи.

Въпреки това Stoxx 600 регистрира седмична загуба от 0,1%, която дори достигнатият деветмесечен връх по-рано тази седмица не можа да предотврати. Бенчмаркът беше подложен на натиск заради разочароващи отчети, слаби данни за американската икономика и „ястребови“ коментари от централни банкери.

Инвеститорите ще следят внимателно за още коментари от Кристин Лагард, след като председателят на ЕЦБ и колегата ѝ Клаас Кнот заявиха в четвъртък, че инвеститорите подценяват решителността на централната банка да върне инфлацията в рамките на целта ѝ от 2%.

Очаква се Федералният резерв на повиши лихвата си с 25 базисни пункта на заседанието си през февруари, а ЕЦБ вероятно ще вдигне лихвата с 50 базисни пункта.

Книжата на компании за луксозни стоки с експозиция към Китай като LVMH и Hermes International поскъпнаха с по около 0,8% преди празненствата за Лунната Нова година на фона на повторното отваряне на страната след блокадите заради COVID-19.

Китай съобщи, че най-лошото от битката ѝ срещу вируса е приключило преди, както се очаква, едни от най-натоварените дни за пътуванията от години в петък – масовото придвижване на хора подхрани опасения за нов ръст на заразените.

На корпоративния фронт цената на акциите на датската компания Orsted, която е водеща в света по изграждане на офшорни вятърни паркове, намаля с 8,7%, след като тя обяви отказ от голям американски проект за офшорен вятърен парк, а прогнозите ѝ за 2023 г. не отговориха на очакванията на анализаторите.

Книжата на Ericsson поевтиняха с 4,7%, след като компанията обяви по-ниска от очакванията основна печалба през четвъртото тримесечие заради забавянето в приходите от продажби на 5G оборудване на пазари с висок марж като САЩ.

В същото време цената на акциите на Sandvik нарасна с 4,8%, след като тя обяви по-добри от очакванията резултати за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още