IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на най-високото си ниво от април 2022 г.

Данните за инфлацията в САЩ дадоха импулс на пазарите на Стария континент

20:11 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха в сесията в четвъртък на най-високото си ниво от април 2022 г. въпреки колебливата следобедна търговия след публикуването на данните за инфлацията в САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Секторът на търговията на дребно поведе ръстовете с покачване от близо 2%, а акциите на химическите и здравните компании отбелязаха спад с около 0,1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,89% до ниво от 7794,04 пункта. Германският DAX напредна с 0,74% до ниво от 15 058,3 пункта. Френският CAC 40 също прибави 0,74% към стойността си и приключи деня на равнище от 6975,68 пункта.

Книжата на ASOS поскъпнаха с 20,9%, след като британският онлайн търговец на дрехи съобщи, че оперативни промени ще му помогнат да постигне печалба от 300 млн. паунда през настоящата си финансова година, давайки на компанията така необходимия тласък, след като приходите от продажбите ѝ намаляха по Коледа.

Цената на акциите на британската верига магазини Tesco се покачи с 0,9%, след като тя запази непроменени прогнозите за печалбата си за цялата година, като се присъедини към други конкуренти в търговията на дребно, които също обявиха по-силни от очакванията приходи от продажби по Коледа.

Към положителния импулс се прибавиха данните, че цените на потребителските стоки в САЩ са намалели за първи път от над две години и половина през декември. Това дава надежди за устойчива тенденция на забавяне на инфлацията отвъд Океана, въпреки че пазарът на труда остава затегнат.

Чувствителният към лихвите технологичен сектор отбеляза ръст от 0,4%, подкрепен от поскъпването на акциите на производители на полупроводници като ASML Holding. Това се случи, след като тайванският производител на чипове TSMC обяви по-силен от прогнозите ръст на тримесечната си печалба със 78%.

Книжата на Logitech International поевтиняха с 16,9%, след като тя обяви по-ниски печалба и приходи от продажби между октомври и декември и понижи прогнозите за приходите си от продажби.

Цената на акциите на Ubisoft отбеляза спад от 14%, след като френският производител на видеоигри предупреди за по-ниски от очакванията приходи за цялата година и отложи пускането на играта си „Череп и кости“, с което накара някои анализатори да снижат очакванията и целевите си цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още