IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поевтинява на фона на влошаващите се перспективи

Трудностите на Китай в битката с Covid-19 и по-мекото време също влияят на пазара

10:12 | 04.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мрачното начало на годината за петрола се задълбочава, след като влошаващите се перспективи пред търсенето излязоха на преден план, подкрепени от прогнозите за рецесия в САЩ, трудностите на Китай в битката с Covid-19 и по-мекото време, съобщава Bloomberg.

Американският суров петрол WTI поевтиня до 76 долара за барел, след като потъна с 4,2% във вторник в най-големия си спад от ноември насам. Към 8:30 ч. българско време фючърсите му са надолу с 37 цента, или 0,48%, до 76,56 долара за барел.

Фючърсите върху сорта Брент бележат понижение от 35 цента, или 0,43%, до 81,75 долара за барел.

Нарастващият брой смъртни случаи в Китай от бързото премахване на ограниченията около вируса натоварва крематориумите и има предупреждения за още жертви, докато страната се насочва към Лунната Нова година. В същото време температурите над средните в САЩ и Европа отслабват опасенията за енергиен натиск.

Предвид увеличението на основните лихви от Федералния резерв се очаква рецесия в САЩ, посочи бившият председател на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли, който обаче допълни, че тя вероятно няма да е особено силна. Бившият председател на Фед Алън Грийнспан също каза, че рецесията е „най-вероятният резултат“ за най-голямата икономика в света.

Суровият петрол отбеляза малък ръст миналата година, тъй като изтъняването на ликвидността изостри волатилността. След като поскъпна след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, суровината загуби позиции заради засилените опасения за глобално забавяне. Санкциите срещу Москва заради конфликта свиха силно петролните ѝ потоци, а търговците следят за възможни ответни действия от Русия. През новогодишния период референтните цени в САЩ са на път към петата загуба за шест сесии. Включително периода около Нова година цените на WTI се насочват към пета загуба от шест сесии.

Производството на суров петрол от Организацията на страните износителки на петрол се повиши миналия месец, след като Нигерия частично се възстанови от дългия спад в добива, предприемайки мерки срещу кражбата на петрол.

Подновеният спад в цените на петрола може да привлече вниманието на доставчиците от ОПЕК+, включително на Рияд, докато те обмислят държавните си бюджети, световния баланс от суров петрол и макроикономическите перспективи през следващата година. Миналия месец саудитският петролен министър принц Абдулазиз бин Салман предупреди, че ОПЕК и съюзниците му нямат друг избор, освен да останат проактивни предвид несигурностите пред пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още