IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските акции са най-печелившите в региона на Централна и Източна Европа през 2022 г.

SOFIX е един от трите индекса в региона с най-малък спад през миналата година

13:54 | 03.01.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изпращаме 2022 година - още една година, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2022".

Турските акции са най-печелившите в региона на Централна и Източна Европа през 2022 г., показват изчисления на Investor.bg на базата на данните за водещите индекси в страните от региона.

Турският индекс BIST100 се покачва със 195,61% през 2022 г. и с 10,68% през декември 2022 г. спрямо ноември 2022 г.

Същевременно руските акции са най-губещите, като водещият руски индекс MOEX се понижава с 43,12% за годината.

Индексите в региона приключват 2022 г. предимно с понижения, макар и не толкова силни, както непосредствено след началото на войната на Русия в Украйна. Гръцкият индекс ATG се възстановява и дори отчита умерен ръст за годината, а основният български индекс SOFIX се нарежда сред индексите с най-малък спад за 2022 г.

Турската централна банка като проводник на ръстовете на пазарите

Турция е една от тежко засегнатите от инфлацията икономики, а нейната валута, лирата, се срина спрямо щатския долар и други водещи световни валути. Картината на фондовия пазар в страната обаче е различна заради централната банка, която продължава да поддържа по-ниски лихви, за да подкрепи потребителските и фирмените разходи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска да запази лихвите изключително ниски. Той дори уволни няколко централни банкери през последните няколко години, които отказаха да намалят основните лихви, припомня CNN.

Икономиката на Турция като цяло се забавя, а безработицата в страната се увеличава, но нестабилността не навреди на пазарите. Борсово търгуваният фонд (ETF) iShares MSCI Turkey например се е удвоил към 19 декември, според данни от Morningstar Direct. Фондът има големи дялове в турския финансов гигант Akbank, базирания в Истанбул търговец на дребно Bim и компанията майка на Turkish Airlines.

Ръстове отчита и ETF-ът iShares Turkey, който се възползва от по-високите цени на енергоносителите заради рафинерията Tüpraş – водещ холдинг в този фонд.

Възстановяване на руските акции не се очаква

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до срив на руските акции през февруари. Възстановяване не се вижда на хоризонта заради санкциите, които предизвикаха отлив на инвеститори.

Широката икономика на Русия изглежда се справя по-добре в сравнение с фондовия пазар заради санкциите. Руските акции бяха изключени от глобалните бенчмаркове, а борсово търгуваните фондове, проследяващи акциите на страната, бяха замразени или затворени.

Местните инвеститори не успяха да спасят вътрешния пазар от спада, предизвикан от войната, въпреки че на повечето чужденци все още е забранено да продават местни акции, които държат, пише Bloomberg.

Деноминираният в долари индекс RTS се понижи с почти 40% през 2022 г. Така индексът стана най-зле представящият се от 92 глобални индекса, проследявани от Bloomberg.

Перспективата остава мрачна, особено на фона на очаквания глобален спад през следващите тримесечия, който ще засегне руския петрол и газ – основните източници за приходи на руската хазна. Суровините вече бяха засегнати от стремежа на Европа да намали зависимостта си от руските суровини.

Динамика на индексите в Централна и Източна Европа

На второ място по ръст от индексите в региона е BIRS в Босна и Херцеговина, който през 2022 г. нараства с 26,57%. Трети е гръцкият ATG с ръст от 4,38%, а BELEX в Сърбия приключва годината с минимално повишение от 0,47%.

На второ място по годишен спад в региона е WIG в Полша със 17,08%, следван от SBITOP в Словения с 16,46%, SAX в Словакия с 15,75%, PX в Чехия с 15,73%, BUX в Унгария с 13,66%.

Българският SOFIX се понижава с малко над 5%, като с по-малък спад са само CROBEX в Хърватия (4,78%) и OMV Vilnius с 1,97%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още