IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газът в Европа поевтиня до най-ниското си ниво отпреди войната в Украйна

Повечето борси в региона все още са затворени заради новогодишните празници

12:05 | 02.01.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на природния газ в Европа започнаха новата година със спадове, тъй като мекото време ограничава търсенето, съобщава Bloomberg.

Фючърсите спадат със 7,9% до най-ниското си ниво от 21 февруари 2022 г., продължавайки трите си седмици на нетни понижения. Прогнозите за времето показват температури над средните за сезона за по-голямата част от региона през следващите две седмици, което ще помогне на Европа да избегне изчерпването на запасите си твърде скоро, докато трае зимата.

След година на крайна волатилност – при която енергийните разходи достигнаха рекордни върхове на фона на войната на Русия в Украйна – пазарът започва 2023 г. под по-малък стрес. Цените на газа намаляха с около 47% през декември, след като Европа успя да замени голяма част от ограничените потоци от Русия с доставки на втечнен природен газ.

По-топлото време за по-дълъг период в комбинация с типичното забавяне на промишленото търсене в края на годината може да помогне на региона да запази резервите си високи до края на сезона. По-ниските цени на газа са облекчение и за европейската икономика, която е под натиск от високата инфлация.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че енергийната криза, предизвикана от инвазията на Владимир Путин в Украйна, е „тежък тест“ за най-голямата икономика на континента и призова гражданите да продължат да пестят енергия през следващите месеци. Нивата на съхранение на газ в Германия са се увеличили до 90% през последната седмица спрямо петгодишната средна стойност от 73% за това време на годината, посочва Gas Infrastructure Europe. 

Нидерландските газови фючърси за следващия месец се търгуват с 2,7% по-ниско на ниво от 74,28 евро за мегаватчас към 11:20 ч. българско време в Амстердам. Общият обем на търговия е по-нисък заради продължаващите празници във Великобритания. Цените на електричеството също са надолу, като фючърсите за месец напред в Германия бележат спад от 4,5%.

В същото време европейските пазари отчитат повишения в първата търговска сесия за 2023 г. след тежка година, белязана от опасения за рецесия, докато централните банкери вдигат основните лихви в цял свят, и от войната в Украйна.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се увеличава с 0,97% към 11:55 ч. българско време, подкрепен от технологичните акции и енергийния сектор.

Stoxx 600 приключи 2022 г. с остри загуби в резултат на агресивното затягане на политиката от централните банкери, които искат да овладеят високите цени, на икономическото затягане и на войната в Украйна.

Германският основен индекс DAX също добавя 0,78% към стойността си, а френският САС – 1,17%. Испанският IBEX 35 е нагоре с 1,24%, а италианският FTSE MIB – с 1,18%.

Пазарите в Лондон и Дъблин са затворени заради новогодишните признаци.

В Азия повечето борси също все още са затворени. Единствено южнокорейският бенчмарк Kospi приключи с 0,5% надолу, а индийският Sensex нарасна с 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 02.01.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
галфон
преди 1 година
Момчета,не се излагайте така елементарно.Прочетете какво е "фючърс" и ще Ви стане много ясно какви глупости сте надраскали.Цената на потребление сега е "микс" от доставки на различни цени от различни източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
Някой лъготи на ангро. Едно е цена на борсата, друго е цена на физически доставен газ. Спекулантите си разиграват игричките на борсата и прибират едни печалби буквално от въздуха. Никой нормален търговец не би сключвал дългосрочни договори по спот цени. Всеки иска предвидимост и плавна промяна на цената във времето. Дали юропейците са нормални, вече започвам да имам съмнения. Но търговците в Катар със сигурност са си съвсем с акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
andy
преди 1 година
А при нас от вчера е с 22% по-скъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
dnp_m
преди 1 година
Но в България след като се справиха с хауса цената расте и е по-голяма от борсите. Браво Румка за онова същество енергиен министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още