IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street продължи декемврийските разпродажби

И трите основни индекса са напът да прекъснат 3-годишната си победна серия

23:13 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции се обезцениха в четвъртък, тъй като разпродажбите в края на годината се завърнаха на Wall Street след кратка почивка през тази седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 348 пункта, или 1,04%, след като по-рано през сесията се понижи с 803 пункта. S&P 500 се понижи с 1,44%, а Nasdaq Composite - с 2,18%, предава CNBC. 

Този спад последва ралито от 526 пункта на Dow в сряда след по-добри от очакваните финансови данни на Nikeи FedEx, както и силни данни за потребителските нагласи през декември. В сряда S&P 500 и Nasdaq Compositeсе повишиха съответно с 1,49% и 1,54%.

Разпродажбите обаче се завърнаха в четвъртък, тъй като инвеститорите останаха загрижени, че по-нататъшното затягане на паричната политика от централните банки по света ще тласне икономиката към рецесия. Акциите на технологични компании поведоха губещите, като компаниите за полупроводници като Lam Research и Advanced Micro Devices се обезцениха съответно с повече от 10% и 7%.

„Аз съм склонен към къси позиции на капиталовите пазари", заяви Дейвид Тепър, основател на AppaloosaManagement, в интервю за предаването Squawk Box на CNBC в четвъртък. „Повишаването/понижаването (на акциите, б.ред.) просто няма смисъл за мен, когато има толкова много ... централни банки, които ми казват какво ще направят“. 

Фючърсите върху акциите паднаха до най-ниските си нива след коментарите на влиятелния управител на хедж фонд.

Досега през декември Dow се е понижил с 5,57%, докато S&P 500 и Nasdaq са се сринали съответно със 7,49% и 9,74%. И трите основни индекса са напът да прекъснат 3-годишната си победна серия и да отчетат най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам.

Акциите на Tesla поевтиняха с повече от 8%, след като автомобилният производител започна да предлага отстъпки от 7500 долара за някои от своите автомобили, което засили опасенията на инвеститорите за забавяне на търсенето в компанията.

Цената на книжата на CarMax се понижи с повече от 5%, след като търговецът на дребно на употребявани автомобили не оправда очакванията за печалбата и приходите. Акциите на Micron Technology поевтиняха с близо 5% заради разочароващи тримесечни резултати, което повлече надолу и други акции на компании за чипове. Някогашният любимец AMC се срина с 13%, след като обяви увеличение на капитала.

Този месец редица централни банки взеха последните си решения за паричната политика за годината, сред които и Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и други. Въпреки че някои забавиха темпа на парично затягане, те предупредиха, че в началото на 2023 г. ще има още покачване на лихвите, тъй като инфлацията продължава да е висока.

По-рано в четвъртък Турската централна банка остави лихвата си на ниво от 9%, изпълнявайки ангажимента си от миналия месец за край на цикъла на агресивно парично разхлабване.Инвеститорите следят и развитието на пандемията в Китай - най-големия вносител на енергия в света - в търсене на сигнали за краткосрочното потребление на енергия.

Малко внимание беше отделено на съставния индекс на водещите икономически показатели, който през ноември се понижи за девети пореден месец, като спадна с 1,0% спрямо октомври. Анализаторите очакваха средно спад от едва 0,5%. За сметка на това данните за икономическото производство и пазара на труда в САЩ бяха стабилни. Според трета оценка брутният вътрешен продукт е нараснал малко по-силно през лятото, отколкото бе съобщено по-рано. 

Ежеседмичната статистика за пазара на труда показа, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е останал почти без промяна миналата седмица, запазвайки се близо до историческото си дъно.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва с 0,68% до 82,76 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0,63% до 78,78 долара за барел.

Цената на златото намалява с 0,91% до 1808,7 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,666%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 22.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още