IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно помогна на европейските борси да запишат най-добрия си ден от близо шест седмици

Индексът на волатилността Stoxx 50 достигна най-ниското си ниво от януари

20:04 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси се озоваха на положителна територия в сряда, след като банковият сектор продължи ръста си, а добрите резултати на Nike подкрепиха сектора на търговията на дребно в региона. Подобряването на перспективите пред икономиката на еврозоната също разведри нагласите на инвеститорите, предават CNBC и Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 1,7%, а всички сектори и големи борси се оцветиха в зелено. Търговията на дребно поведе ръстовете с 2,8%, следвана от финансовите услуги с 2,5% и минната индустрия с 2,2%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се пониши с 1,72% до ниво от 7497,32 пункта. Германският DAX е нагоре с 1,54 на сто до равнище от 14 097,82 пункта. Френският CAC 40 напредна с 2,01% и завърши деня на ниво от 6580,24 пункта.

Книжата на Adidas и Puma поскъпнаха със съответно 6,8% и 9,5%, а листнатата на борсата в Лондон JD Sports постигна ръст от 6,1%. Те бяха подкрепени от по-добрите от очакванията финансови резултати за второто тримесечие на Nike. Листнатите в САЩ книжа на компанията поскъпнаха с 13%, след като тя засили надеждите, че големите корпоративни печалби може да издържат при задаващата се рецесия относително добре.

Растящите лихви по кредитите и разходи за издръжка на живот подложиха на натиск сектора на търговията на дребно в Европа тази година, като индексът в индустрията е напът да запише най-лошото си годишно представяне от 2008 г. насам.

Допитване на института GfK показа, че нагласите на потребителите в Германия, най-голямата икономика в Европа, вероятно ще продължат да се възстановяват, тъй като мерките на правителството за подкрепа на домакинствата да се справят с растящите цени на енергията изглежда дават резултат.

То следва сходно публикувано допитване във вторник, което показа ръст на доверието на потребителите в еврозоната през декември.

Индексът на волатилността Stoxx 50 достигна най-ниското си ниво от януари, отразявайки успокоението сред инвеститорите.

Stoxx 600 е отписал 2% от стойността си през декември след два поредни месеца на ръстове, които бяха подкрепени от надежди, че охлаждането на инфлацията ще позволи на Федералния резерв и други централни банки да забавят повишаването на лихвите.

Банковият сектор напредна с 1,6%, но все още е напът да запише годишна загуба, тъй като страховете от рецесия неутрализираха печалбите от растящите лихви.

Книжата на Philips поскъпнаха с 5,7%, след като нидерландската здравна и технологична компания съобщи, че независими тестове на респираторните ѝ устройства след голямо изтегляне в цял свят са показали положителни резултати.

Британските търговци на дребно също отчитат изненадващ ръст на търсенето през декември, показа допитване на Конфедерацията на британската индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още