IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow сложи край на четиридневната си серия на червено

Инвеститорите гледат с оптимизъм напред, в очакване на края на серията от повишения на лихвените проценти

23:40 | 20.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борси завършиха търговията във вторник с повишения, отърсвайки се от изненадващото решение на Японската централна банка. Освен това инвеститорите пренебрегнаха страховете, че ралито в края на годината може и да не се случи, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 92,20 пункта, или 0,28%, до 32 849,74 пункта. Широкият индекс S&P 500 напредна с 0,10% до 3821,63 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,01%, приключвайки сесията на ниво от 10 547,11 пункта.

Днес Японската централна банка (ЯЦБ) реши да вдигне горната граница на доходността по 10-годишните японски държавни облигации, хващайки трейдърите по целия свят неподготвени и изпращайки акциите надолу веднага след като новината беше обявена. Това допълни натиска, идващ от други централни банки, като Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, които повишиха лихвените проценти миналата седмица.

По-късно през деня книжата поеха нагоре, след като инвеститорите осмислиха по-добре действията на централната банка и заложиха, че повечето банки вероятно ще спрат с повишенията през следващата година.

„Над 90% от централните банки повишиха лихвените проценти тази година, което прави (предимно) глобалните координирани усилия безпрецедентни“, коментира Лорънс Гилъм, стратег в LPL Financial. „Добрата новина? Смятаме, че сме близо до края на този цикъл на повишаване на лихвените проценти, което може да отслаби насрещните ветрове, които видяхме на световните финансови пазари през тази година“.

Дори и с ръстовете от днес, акциите са на път да завършат месеца на червено. Dow е с 5,3% надолу от началото на декември, S&P 500 изтри 6,43%, а Nasdaq загуби повече от 8%.

Няколко големи компании ще обявят тримесечните си резултати тази седмица, преди настъпването на коледните празници. Nike и FedEx пускат отчетите си след края на борсовата сесия.

Седмицата обещава много информация за жилищния сектор. Данните за продажбите на вече построени и нови домове ще бъдат публикувани в сряда и петък.

Данните за потребителските разходи за ноември, които са ключов показател, свързан с инфлацията, трябва да се появят в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още