IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЯЦБ оказва положителен ефект на Wall Street*

Индексите се насочват към още един месечен спад, като се увеличава вероятността да приключат цялата година на червено

17:53 | 20.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът се връща на Wall Street в началото на сесията въпреки решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да промени диапазона на допустимите отклонения при кривата на доходността по държавните ценни книжа, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average напредва с 0,38% до 32 882,43 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,37% до 3831,62 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 39,21 пункта, или 0,37%, до ниво от 10 585,24 пункта.

Във фокуса на инвеститорите е решението на ЯЦБ да запази лихвите непроменени, като регулаторът обяви, че ще промени своя диапазон за контрол на кривата на доходността. ЯЦБ ще разшири обхвата на колебанията в доходността по 10-годишните японски ДЦК от сегашния минус 0,25%-плюс 0,25% до диапазон минус 0,5%-плюс 0,5%.

Корекцията има за цел да „подобри функционирането на пазара и да насърчи по-плавното формиране на цялата крива на доходност, като същевременно поддържа благоприятни финансови условия“, изтъкват от ЯЦБ.

Решението на регулатора следва новите повишения на лихвите, предприети от Европейската централна банка и Федералния резерв в рамките на миналата седмица, с което те допълнително засилиха страховете от рецесия.

„Над 90% от централните банки повишиха лихвените проценти тази година, което прави (предимно) глобалните координирани усилия безпрецедентни“, изтъква Лорънс Гилъм от LPL Financial. „Добрата новина? Смятаме, че сме близо до края на тези цикли на повишаване на лихвените проценти, което може да намали насрещния вятър, който видяхме на световните финансови пазари тази година“, добавя анализаторът.

В понеделник Dow изтри повече от 162 пункта, или около 0,5%, от стойността си. S&P 500 се понижи с 0,9%, а Nasdaq Composite - с близо 1,5%.

Индексите се насочват към още един месечен спад, като се увеличава вероятността да приключат цялата година на червено.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия във вторник (20 декември). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия във вторник (20 декември).

Трейдърите очакват финансовите отчети на Nike и FedEx след края на редовната търговия.

Акциите на Amazon.com Inc. поскъпват с 0,85%, след като гигантът в онлайн търговията постигна споразумение с Европейския съюз (ЕС) по две антитръстови дела, след като адресира опасения за употребата на данни на продавачи. Ходът ще спести на компанията глоба от до 10% от световния му оборот.

Цената на книжата на Tesla се понижава с над 2,7%, а тези на General Motors и Ford поевтиняват съответно с 0,49% и 0,79 на сто.

На облигационните доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК нараства съответно до 3,669% и 3,727 на сто.

Доларовият индекс се понижава с 0,85% спрямо кошница от шест конкурентни валути до 103,83 пункта.

На петролните пазари цената на Брент расте с 0,66% до 80,33 долара за барел. Фючърсите върху американския West Texas Intermediate поскъпват с процент до 75,94 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още