IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции задълбочават спадовете

Индексите приключват на червено за четвърти пореден ден в очакване на рецесия

23:25 | 19.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции приключиха сесията със спадове за четвърти пореден ден.

На финала на сесията индексът на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average изтри 162,92 пункта до 32 757,54 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,9% до 3 817,66 пункта, а технологичният Nasdaq спадна с 1,49% до 10 546,03 пункта.

На последния индекс най-силно му натежаха акциите на Amazon, които поевтиняха с 3,35%.

Пониженията на американските акции започнаха, след като Федералният резерв повиши краткосрочния лихвен процент с 50 базисни пункта и сигнализира за по-високи дългосрочни лихви миналата седмица, отбелязва CNBC.

Страховете, че централната банка ще тласне икономиката на САЩ към рецесия, се засилват. Очакванията на анализатори са основната лихва на Фед да бъде увеличена до 5,1%.

„В края на декември инвеститорите все още чакат ралито на Дядо Коледа, но акциите се понижават седмица след седмица от септември“, коментира Крис Ларкин, управляващ директор е-търговия в Morgan Stanley.

„Данните, които показаха охлаждане на инфлацията, може да са дали краткотраен тласък на пазара, но Фед остава твърд и Пауъл посочва, че лихвените проценти могат да останат високи за известно време. Това вероятно е приземило някои инвеститори“, допълва той.

Други централни банки също затягат рязко паричната си политика, което засилва притесненията на инвеститорите за глобална рецесия. Европейската централна банка миналата седмица повиши лихвените проценти и заяви, че вижда по-значителни увеличения в бъдеще.

Централната банка на Япония също потенциално преразглежда целта си за инфлация от 2% и може скоро да започне да повишава лихвите.

Dow се очаква да приключи месеца с близо 3% понижение, а S&P 500 – с 3,72%. Nasdaq Composite вероятно ще се понижи с близо 5,4% този месец.

Инвеститорите също ще следят за няколко отчета, които трябва да бъдат публикувани по-късно през седмицата. FedEx и Nike планират да докладват резултатите си във вторник след затварянето на пазара.

Тъй като страховете от рецесия нарастват, резултатите на компаниите все повече влизат във фокуса на инвеститорите.

„Лихвите и инфлацията може да са достигнали своя връх, но виждаме това като предупредителен знак - реалност, която смятаме, че все още е подценена, но вече не може да бъде пренебрегвана“, пише Майкъл Уилсън, капиталов стратег в Morgan Stanley, в бележка до клиенти.

Растящата доходност по държавните облигации продължава да държи технологиите в напрежение. Акциите на Meta Platforms също поевтиняха с над 3%, като принос за спада имат и регулаторните проблеми на компанията, посочва Ройтерс.

Европейският съюз обвини Meta в нарушения на антитръстовите правила за ограничаване на конкуренцията на пазарите за онлайн обяви. Ако бъде призната за виновна, компанията може да плати глоба в размер на 11,8 млрд. долара.

Alphabet Inc, Apple Inc и Microsoft Corporation изтриха по около 2% от пазарните си оценки, като разширяват загубите от миналата седмица.

Tesla приключи сесията със спад, въпреки ръстовете от по-ранните часове на сесията, заради опасенията, че Илон Мъск ще се оттегли от Twitter. Потребителите на Twitter гласуваха в негова анкета, че той трябва да се оттегли от лидерския пост в платформата. По-рано той обеща да уважи резултатите от допитването.

Disney, основен компонент на Dow, падна с 4%, след като продукцията „Аватар: Пътят на водата“ събра 134 млн. долара от продажби в местния боксофис по време на първия си уикенд. Прогнозите бяха за приходи в диапазона 135-150 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още