IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затварят седмицата на червена територия

Цената на петрола продължава своето свободно падане, но вероятно все пак ще отчете седмичен ръст

19:59 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на европейските борси затвориха седмицата на червена територия, разочаровани от анонсите на Европейската централна банка (ЕЦБ) за продължаване на политиката по увеличение на основната лихва, пише CNBC. В четвъртък (15 декември) Водещият индекс Stoxx 600 записа понижение от 1,2% до 424,74 пункта. Стойността на индекса достига най-ниското си ниво за последните пет седмици, след като всички сектори, освен банките, отчитат понижения. Комуникационните компании са сред най-губещите в Европа днес.

За седмицата паневропейският индекс отчита спад от 2,1 на сто.

Германският DAX затваря последната сесия за тази седмица на ниво от 13 893,07 пункта, или понижение от 0,67%. Френският САС40 се понижава с малко над 1% до 6452,63 пункта. И двата индекса завършват със седмичен спад от 2,5 на сто.

Водещият индекс на Лондонската фонодва борса FTSE 100 достигна до ниво от 7332,12 пункта, което представлява намаление от почти 1,3%.

Цената на петрола също продължва със своето свободно падане - днес (16 декември) с повече от 2 долара на барел, или с близо 2,5%, на фона на опасенията за рецесия в световен мащаб, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв дадоха да се разбере,че ще продължат своята битка с инфлацията, пише Ройтерс. В четвъртък пазарите затвориха със спад от над 2%, след укрепването на стойността на щатския долар.

Европейският сорт Brent се търгува за 79,04 долара за барел към края на европейската сесия. Американският лек суров петрол (WTI)достигна цена от 74,35 долара за барел.

Въпреки рязкото поевтиняване и двата сорта вероятно ще могат да запишат седмичен ръст.

Стойността на щатския долар се увеличава спрямо единната европейска валута на фона на решенията на централните банкери. На валутните пазари търговията се извършва при 1.0605 долара за едно евро. Стойността на британския паунд се повишава минимално до 1,218 долара за брой.

Златото поскъпва с 0,6% до 1798,50 долара за тройунция, прогнозите са, че ще запише седмичен спад на фона на опасенията за рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още