IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите данни за инфлацията в САЩ окрилиха щатските индекси

Инвеститорите чакат решенията от заседанието на Фед, прогнозирайки забавяне на темпа на покачване на лихвите

23:23 | 13.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новите данни за инфлацията в САЩ помогнаха на основните борсови индекси да запишат ръстове, докато инвеститорите очакват решенията от срещата на Федералната комисия по отворените пазари в сряда вечерта, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,30% до 34 108,64 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,73% до 4019,65 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 1,01% до 11 256,81 пункта.

Настроенията сред инвеститорите се повишиха след публикуването на новите данни за инфлацията в САЩ. Ключовият показател за потребителските цени през ноември отбеляза най-слабия си месечен ръст от над година насам, сигнализирайки, че най-лошото от инфлацията вероятно е останало зад гърба. Това затвърждава очакваното забавяне на темпа на затягане на паричната политика от Фед.

Индексът на потребителските цени, който изключва храните и енергията, се е повишил с 0,2% през ноември на месечна база и с 6% на годишна, сочат данни на министерство на труда от вторник. Икономистите възприемат показателя, познат като основна инфлация, за по-добър индикатор за инфлацията от водещия индекс.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 декември. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 13 декември.

„Това беше голяма изненада и пазарите реагират по съответен начин“, коментира Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers. „Днес е денят, когато целият „бичи“ сценарий се сбъдва – доходността по облигациите се понижава заради данните за инфлацията. Фондовите пазари харесват не твърде рестриктивна Фед, а доларът отслабва, което също подкрепя акциите“, допълва той.

Междувременно пазарите прогнозират централната банка на САЩ да повиши лихвите с 50 базисни пункта, което би представлявало забавяне на темпа спрямо предходните четири заседания, когато Фед увеличи лихвените проценти със 75 базисни пункта.

Акциите на производителите на чипове поведоха ръстовете, като книжата на Nvidia, Broadcom и Qualcomm поскъпнаха съответно с 3,1%, 2,8 на сто и 1,89%.

Big Tech също отчете ръстове, като цената на акциите на Apple нарасна с 0,66%, докато книжата на Microsoft, Alphabet и Meta поскъпнаха съответно с 1,81%, 2,41% и 4,7 на сто.

Акциите на Tesla поевтиняха с над 4%, докато цената на книжата на General Motors и Ford се повиши съответно с 0,69% и 0,89%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 3,512% и 3,539 на сто.

Доларовият индекс записа спад от 1,06% до 104,02 пункта.

На петролните пазар цената на сорт Брент нарасна с 3,37% до 80,62 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 2,99% до 75,36 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още