IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси растат в очакване на новото лихвено увеличение от Фед*

Акциите на Coupa Software и Horizon Therapeutics поскъпват съответно с над 26% и 14 на сто, след като двете компании обявиха, че са се споразумели да бъдат придобити

17:50 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси започват новата седмица с ръстове, докато инвеститорите се подготвят за ново увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ, този път обаче с 50 базисни пункта (б. п.), съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,40 на сто до 33 609,86 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,17% до 3940,96 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 0,06% до 11 011,28 пункта.

Акциите на Coupa Software и Horizon Therapeutics поскъпват съответно с над 26% и 14 на сто, след като двете компании обявиха, че са се споразумели да бъдат придобити. Междувременно акциите на Cheesecake Factory поевтиняват с над 3%, тъй като Goldman Sachs понижи рейтинга на оператора на веригата сладкарници.

Представителите на Комисията по открити пазари към Фед (FOMC) ще се срещнат на 13-14 февруари, като ще обявят своето решение в сряда (14 февруари). Очакванията са регулаторът да избере лихвено повишение с 50 б. п., след като на последните си четири заседания напредваше с по 75 б. п. Ако прогнозите се оправдаят, федералната лихва ще достигне диапазон от 4-4,5%, най-високото ѝ ниво от 2007 г. насам.

Служителите на Фед обаче може да сигнализират и за още повишения през 2023 г. Анкета на Bloomberg сред 44 икономисти показа, че след решението си тази седмица Фед може да одобри две лихвени увеличения от по 25 б. п. догодина, когато ще задържи федералната лихва на върха ѝ, прогнозиран да бъде 4,9%.

Проучването на медията показа още, че Фед ще намали лихвите до 4% през юни 2024 г. и до 3,5% до края на годината.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (12 декември). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (12 декември).

„Финансовите условия се облекчиха драстично след публикуването на данните за индекса на потребителските цени през октомври, така че Фед вероятно ще използва срещата на FOMC през декември, за да ги затегне отново“, коментира Клиф Ходж, главен инвестиционен директор в Cornerstone Wealth. „Смятаме, че пазарите са твърде оптимистични по отношение на лихвените проценти след първото тримесечие и очакваме Пауъл да възприеме по-ястребов тон, което да доведе до по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време от това, което в момента се оценява от фючърсните пазари”, добавя Ходж.

Акциите на Qualcomm поевтиняват с 0,45%, след като Wells Fargo понижи оценката си за производителя на чипове, тъй като експозицията на компанията към смартфоните ще се отрази негативно върху бизнеса ѝ.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски ДЦК остава непроменена на ниво от 3,567%, докато тази по 30-годишните щатски облигации се понижава до 3,548 на сто.

Доларовият индекс отчита ръст в стойността от 0,06% спрямо кошница от шест конкурентни валути, достигайки ниво от 104,86 пункта.

На петролните пазари цената на сорта Брент расте с 2,6 на сто до 78,08 долара за барел, докато тази на американския сорт WTI се покачва с 3,38 на сто до 73,42 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,4% до 1803,70 долара за тройунция, докато инвеститорите очакват новите данни за инфлацията в САЩ.

*Информацията е актуална към 17:26 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.12.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още