IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата борсова година изтрива 350 млрд. долара от портфейлите на трейдърите на дребно

Липсата на достатъчно опит, крахът при криптовалутите и залозите върху рискови акции удрят индивидуалните инвеститори

07:45 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестиционните портфейли на трейдърите на дребно претърпяха удар на стойност 350 млрд. долара тази година, тъй като големите залози върху рискови акции и някои вече не толкова търсени компании като Tesla Inc. оказаха обратен ефект върху инвеститорите с малък или никакъв опит, пише Bloomberg.

Стойността на акциите в портфейла на средностатистическия активен любител инвеститор е намаляла с около 30% през 2022 г., изчислява Vanda Research. Спадът е по-голям от този на индекса S&P 500 от началото на годината – 17%.

Тази група инвеститори има само малка експозиция към S&P 500. Нейният фокус е насочен към големите технологични имена, като Tesla, която изтри около 78 млрд. долара от портфейлите на трейдърите на дребно, след като цената на акциите ѝ се срина.

Индивидуалните инвеститори имаха огромно влияние върху пазара от началото на пандемията, когато затворените в домовете си хора между 20 и 30 години се възползваха от търговията без такси, за да се справят със скуката и да изкарат лесни пари, купувайки почти всякакви акции по време на пазарния бум. Сега, когато акциите се насочват към най-лошата си година от финансовата криза през 2008 г., инвеститорите на дребно се сблъскаха с още по-резки спадове и техният дял в обема на пазара на акции в САЩ се понижи от началото на 2021 г.

Залогът на индивидуалните инвеститори върху вече не толкова впечатляващите технологични акции им изигра лоша шега тази година. Източник: Vanda/Bloomberg Залогът на индивидуалните инвеститори върху вече не толкова впечатляващите технологични акции им изигра лоша шега тази година. Източник: Vanda/Bloomberg

„Загубите тази година бяха безпрецедентни, особено за по-младото поколение инвеститори“, изтъква Джакомо Пиерантони, ръководител на отдела за данни във Vanda.

Независимо дали продължават да влагат пари на пазара - купувайки поевтинели акции с надеждата впоследствие същите тези книжа да се възстановят (buying the dip), или губейки вяра в инвестирането – ситуацията може да помогне да се определи активността им през следващите години.

Според Пиерантони нова голяма разпродажба на книжа на Tesla или Apple може да определи посоката, в която ще поемат трейдърите на дребно.

Портфейлите на тези инвеститори също претърпяха големи загуби от производителите на чипове Advanced Micro Devices Inc. и Nvidia Corp., чиито акции поевтиняха с по над 40% тази година.

Онези трейдъри, които концентрираха инвестициите си в борсово търгувани фондове, като SPDR S&P 500 ETF Trust и Invesco QQQ Trust Series 1, също пострадаха, тъй като основните индекси, които тези фондове следят, се насочват към най-лошата си година от над десетилетие.

Портфолиото на инвеститорите на дребно надминава по спад индекса S&P 500 от началото на годината. Източник: Bloomberg Портфолиото на инвеститорите на дребно надминава по спад индекса S&P 500 от началото на годината. Източник: Bloomberg

Въпреки това има признаци, че някои инвеститори на дребно са заели доста защитни позиции, което им се отплаща тази година. В техните портфейли попадат акции на енергийни компании, като Chevron Corp. и Enphase Energy Inc., и фармацевтични дружества, включително AbbVie Inc., които като цяло се представят по-добре от по-широките пазари.

„Инвеститорите се научиха да бъдат малко по-пъргави в тази среда“, споделя Кали Кокс, инвестиционен анализатор в eToro Group Ltd. „Когато нищо не върви нагоре, трябва да се действа по-стратегически“, добавя той.

Разбира се, този среден спад от 30%, изчислен от Vanda, говори колко трудно всъщност е да бъдеш пъргав на сриващ се пазар. JPMorgan Chase & Co. е още по-песимистично настроена за представянето на индивидуалните инвеститори, като изчислява, че те са претърпели загуби от 38% тази година.

За хората, които обръщат внимание и на търговията с криптовалути и други цифрови активи, загубите вероятно са още по-големи. Цената на биткойна се е понижила с 64% тази година, докато Bloomberg Galaxy Crypto Index, кошница от разнообразни токени, е изтрила две трети от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още