IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Св. Ангелов: С набраните средства от листването на BEAM ще ускорим растежа на „Ай Ти Еф Груп“

В краткосрочен план предвиждаме изключителен фокус върху съществуващите ни продукти, казва собственикът на компанията

10:06 | 06.12.22 г.
Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Светослав Ангелов е собственик и изпълнителен директор на компанията „Ай Ти Еф Груп“ ЕАД. Той е предприемач с интереси в различни бизнес сфери. Управляваната от него компания е сред водещите доставчици на финтех услуги в областта на небанковото кредитиране. С него разговаряме във връзка с предстоящата на 7 и 8 декември емисия на акции в сегмент BEAM на БФБ.

- Г-н Ангелов, с какво пазар BEAM привлича компанията за листване?

Смятам, че пазар BEAM предоставя изключително добри възможности за развиващи се компании да придобият публичен характер, да привлекат финансиране, необходимо им за растеж, и да спечелят доверието на инвеститорите, като реализират потенциала си. Пазар BEAM е специфичен с това, че позволява към него да се насочат и не чак толкова големи бизнеси, които обаче имат сериозни амбиции.

- Какви цели си поставяте с листването?

Листването на пазар BEAM за „Ай Ти Еф Груп“ е една дългосрочна инвестиция. Освен привличането на капитал листването ще помогне на „Ай Ти Еф Груп“ да задълбочи допълнително прозрачността в управлението си, както и ще допринесе за изграждането на още по-голямо доверие към компанията от страна на инвеститори и клиенти.

- За какво ще използвате набраните средства?

Набраните средства ще бъдат използвани за ускоряване на растежа на компанията, за да можем да изпълним амбициозните си планове в следващите няколко години. Също така ще подобрим коефициента дълг срещу собственост, което ще ни позволи да се възползваме от допълнителен ливъридж в бъдеще.

- Имате амбициозни цели за растеж. Как планирате да ги осъществите?

Действително, плановете ни за бъдещето на компанията са доста амбициозни. Вярвам, че успех в реализацията на целите ни ще постигнем с комбинация от иновации, мотивиран екип, изграден от изключителни професионалисти, качествено и добре диверсифицирано финансиране на компанията и отдаденост в работата ни с клиенти.

- Какви са плановете на компанията за пускане на нови продукти на пазара?

Имаме планове за пускане на нови продукти в бъдеще, но в краткосрочен план предвиждаме изключителен фокус върху съществуващите ни такива. Вярваме, че можем да постигнем още много, преди да предприемем развитие в други сегменти на пазара.

- Как дигитализацията ще продължи да променя финансовия сектор и конкретно компанията? Какви цифрови иновации планирате да въведете в средносрочен план?

Дигитализацията и развитието на технологии ще прави финансовите продукти все по-достъпни и по-конкурентни. В тази връзка развойната дейност в „Ай Ти Еф Груп“ трябва винаги да остане приоритет, за да може компанията да реализира иновации, да подобрява ефективността и конкурентоспособността си. В „Ай Ти Еф Груп“ сме изградили план за технологични разработки, които ще бъдат реализирани поетапно в следващите месеци и години. Като пример, много скоро вътрешна разработка ще позволи на клиентите на компанията да се възползват от услугите ни 24 часа, 7 дни в седмицата.

- Какъв е делът на необслужваните заеми на дружеството, както и делът на заемите със забавени вноски и преструктурираните кредити?

В компанията нямаме практика да преструктурираме кредити с цел вкарването им в редовност. Над 60% от предоставените заеми се погасяват навреме, а средният процент на несъбраните отпуснати главници за последните 3 години е под 11%.

Последна актуализация: 10:07 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още