IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на долара засега спря, предстои ли обръщане на тенденцията?

След бързия си възход американската валута напоследък загуби значително от стойността си, а експерти говорят за обръщане на тренда

08:36 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg


Главният икономист на най-голямата британска банка Barclays Кристиан Келер очаква ЕЦБ и Фед да повишат лихвените проценти само с по половин процентен пункт през декември. Според него дори би имало смисъл европейците да изпреварят Фед. „С увеличение от 0,75 процентни пункта ЕЦБ би могла да изпрати сигнал, че тенденцията на инфлацията в еврозоната - за разлика от САЩ - все още не се е забавила", казва експертът. „По този начин тя вероятно ще подкрепи допълнително обменния курс на еврото“. 

Доларът е високо оценяван

Друг аргумент срещу долара е неговата висока оценка. В дългосрочен план паритетът на покупателната способност се счита за добър измерител на стойността, т.е. на покупателната способност на дадена валута в сравнение с други валути. В сравнение с нея обменният курс на долара би трябвало да е значително по-нисък - около 1,40 долара за евро.

Отклоненията от паритета на покупателната способност не са необичайни. Една от актуалните причини например е, че енергийната криза засегна Европа много по-тежко от други икономически региони и доведе до обедняване на страни като Германия.

Според валутния експерт на Commerzbank Улрих Лойхтман високата оценка обяснява защо обменният курс на долара реагира толкова силно на данните за инфлацията в САЩ. Лайхтман посочва, че повечето валутни експерти приемат в своите средносрочни и дългосрочни прогнози, че американската валута отново ще загуби стойността си спрямо еврото.

Спорен обаче е моментът кога ще се случи това. Американската банка Goldman Sachs например все още не очаква бърз обрат в курса на долара. „Смятаме, че условията за достигане на "истинския връх" на долара вероятно са все още на няколко тримесечия разстояние", се казва в доклада им. 

Експертите на Goldman очакват американската валута да получи нов тласък през следващите месеци и да поскъпне значително спрямо еврото през първото тримесечие на 2023 г. По-силен спад на обменния курс на долара се очаква едва през втората половина на 2023 г.

За разлика от други експерти банката все още счита, че икономиката на САЩ и инфлацията са подкрепящи фактори в краткосрочен план, като и двата показателя са изключително устойчиви. Това вероятно ще доведе до това, че засега Фед ще продължи да повишава лихвените проценти повече от другите централни банки.

Според експертите на Goldman историческото сравнение също дава аргументи за още по-дългосрочно укрепване на долара, поне в краткосрочен план. Например в средата на 70-те и в средата на 80-те години на ХХ в., когато инфлацията в САЩ също беше много висока, валутата достигна своя връх едва когато лихвените проценти бяха близо до своя връх, а икономиката се свиваше. Според прогнозите на Goldman лихвените проценти в САЩ ще достигнат своя връх едва през май 2023 г. По-силен обрат може да се очаква само когато световната икономика отново се развива по-добре и от САЩ към други страни се насочват повече капитали.

В средносрочен и дългосрочен план повечето валутни експерти смятат, че доларът е надценен. Въпреки това се спори дали вече е постигнат обрат или той тепърва предстои. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още