IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Доближаването на върха на инфлацията в САЩ е добър знак за всички ни

Големите лихвени увеличения няма да се превърнат в навик на ЕЦБ, увери централният банкер

14:36 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Признаците, че инфлацията в САЩ достига своя връх, дават глътка отдих на централните банкери по света, които започнаха да повишават лихвите с рекорден темп, за да се справят с покачващите се цени. Такова мнение изрази управителят на Фреската централна банка и член на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

Данните от миналата седмица показаха, че инфлационният натиск в САЩ започва да се успокоява, макар и все още да остава силен. Според Дьо Гало това е положителен сигнал в световната битка срещу по-високите цени, защото САЩ са по-напред в инфлационния цикъл.

Той посочи още, че паричното затягане на Федералния резерв оказва значително влияние и върху останалата част от света, тъй като доведе до поскъпването на щатския долар.

„Признаците, че инфлацията достига своя връх – както основната, така и базисната – в САЩ от миналия четвъртък са добри новини за всички“, коментира Вилроа по време на своя реч в Токио.

Френският централен банкер отново повтори своите очаквания, че ЕЦБ може да премине към по-бавен темп на затягане следващата година, след като лихвите достигнат до „диапазон на нормализиране“ от около 2% през декември. В момента лихвата по депозитите е в размер на 1,5%.

„След това вероятно ще продължим да покачваме лихвите, но може да го правим по по-гъвкав и възможно най-бавен начин“, допълни Вилроа. „Големите лихвени увеличения няма да се превърнат в навик“, увери централният банкер. На последните си две заседания регулаторът покачи лихвите с по 75 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още