IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена вълна заля европейските борси

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши нагоре с 2,8%, като само при сегмента на петрола и газа налице бе спад

19:12 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Водещите европейски борси приключват сесията в четвъртък с обнадеждаващи ръстове, след като данните за инфлацията в САЩ дадоха надежда, че ускорението ѝ може би е достигнало пик, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши нагоре с 2,8%. Технологичният сектор напредна със 7,6%, като мнозинството сектори и борси приключиха на зелено. Единственото изключение дойде от сегмента на петрола и газа, където налице бе спад от 0,2%.

Във Великобритания показателят FTSE напредна с близо 1,1%. От своя страна, германският бенчмарк DAX се повиши с 3,5%, докато френският CAC с почти 2%. В Милано показателят FTSE MIB прибави 2,6%.

Индексът на потребителските цени в САЩ – широкообхватна мярка за инфлацията – се е покачил с 0,4% през октомври на месечна база. На годишна ръстът е от 7,7%. Стойностите обаче са под прогнозираните от икономисти в анкета на Dow Jones за съответно 0,6% и 7,9%.

В същото време контролът в Камарата на представителите и Сената на САЩ остава неясен на фона на оспорвани надпревари в редица щати. Въпреки че републиканците се очаква да спечелят контрола в Камарата, то това най-вероятно ще стане с по-малко от очакваното места.

В четвъртък акциите на германския доставчик на храна Delivery Hero поскъпнаха с над 18%, а тези на швейцарската VAT Group с над 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още