IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси прекъснаха тридневната "зелена" серия

Всички големи борси на Стария континент се озоваха на червена територия

19:53 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси прекъснаха тридневната си серия на ръстове и завършиха със спад сесията в сряда, докато инвеститорите в света очакват резултатите от изборите в средата на мандата в САЩ, предава CNBC. Притесненията заради инфлацията продължават да помрачават нагласите на инвеститорите на Стария континент, отбелязва Ройтерс. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 е надолу с 0,3% в края на търговията, а секторите на туризма и развлеченията отписаха 2%. Повечето сектори и всички големи борси се оцветиха в червено. Секторът на комуналните услуги не се вписа в низходящата тенденция и прибави 0,7% към стойността си, а секторът на здравеопазването постигна ръст от 0,6 на сто.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,14% до ниво от 7296,25 пункта. Германският DAX е надолу с 0,16% до равнище от 13 666,32 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,17% и завърши деня на равнище от 6430,57 пункта. 

Последните развития показват, че републиканците постигат малка победа на изборите в средата на мандата в САЩ, а демократите се представят по-добре от очакванията, но контролът на Конгреса и бъдещето на дневния ред на президента Джо Байдън все още са неясни.

Пазарите очакваха победа на републиканците, водеща до Конгрес без ясно мнозинство, което беше смятано за по-благоприятен изход за финансовите пазари.

Сезонът на отчетите остава ключов двигател на движенията в цените на акциите в Европа. Adidas, Bilfinger, Commerzbank, E.On, Siemens Healthineers, ABN Amro и Ahold Delhaize бяха сред компаниите, които обявиха резултатите си в сряда.

Commerzbank обяви, че нетната ѝ печалба е намаляла с 52% през третото тримесечие, което е по-добър резултат от очакванията. Книжата на банката поевтиняха с 8,2% след новината, че разходите през 2024 г. ще бъдат по-високи от очакванията. Втората по големина банка в Германия запази също прогнозата за печалбата си за цялата година, въпреки че страната се бори с ускоряваща се инфлация и забавяне на икономиката.

Книжата на германската фармацевтична компания Evotec поевтиняха с над 8% след публикуването на отчета ѝ и така тя се озова на дъното на Stoxx 600. На върха на европейския бенчмарк се изкачи Vantage Towers, чиято цена на акциите нарасна с над 11%, след като Vodafone обяви, че ще продаде част от мажоритарния си цял в бизнеса с безжични кули на компаниите за частни капиталови инвестиции GDP и KKR.

Adidas понижи прогнозите за резултатите си за цялата година заради прекратеното от германския гигант в спортното облекло партньорство с бранда Yeezy на Кайние Уест. Компанията сложи край на сътрудничеството на 25 октомври, след като музикантът се впусна в поредица от обидни и антисемитски тиради в социалните мрежи и в интервюта. Сега Adidas прогнозира нетната печалба от съществуващите дейности да достигне около 250 млн. евро спрямо целта за около 500 млн. евро, обявена на 20 октомври. Книжата на Adidas поскъпнаха с 3,5%.

В макроикономически план допитване на Европейската централна банка показа, че очакванията за инфлация сред потребителите в еврозоната са продължили да нарастват през септември, въпреки че прогнозите за икономическия растеж и за доходите се понижават значително.

Инвеститорите очакват в четвъртък и данните за потребителските цени в САЩ през октомври, за да преценят дали агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв помага за овладяване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още