IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари изпратиха положителен октомври

Stoxx 600 постигна ръст от 0,4% в последната сесия за месеца

20:17 | 31.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари завършиха с ръст сесията в понеделник, а инвеститорите бяха под влиянието на важни икономически данни за еврозоната, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,4% към края на търговията, а секторът на пътуванията и развлеченията прибави 1,5% към стойността си. В същото време търговията на дребно отбеляза спад с 0,5%. За месеца европейският бенчмарк постигна ръст от около 6%.

В последния борсов ден за октомври лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,66% до 7094 пункта. Германският DAX също записа минимален ръст от 0,08% до ниво от 13 253,74 пункта. Френският CAC 40 единствен от големите борсови индекси на Стария континент не се вписа във възходящата тенденция със спад от 0,1% до ниво от 6266,77 пункта.

В макроикономически план данните на Евростат за инфлацията в 19-те страни, споделящи еврото, показаха ускоряване до 10,7% през октомври спрямо 9,9% месец по-рано. Това е над очакванията на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, за инфлация от 10,2% и е много над целта на Европейската централна банка до 2%.

„В момент, когато инфлацията надхвърля 10%, ЕЦБ ще отдаде приоритет на ценовата стабилност и ще продължи с повишаването на лихвите“, коментира Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, цитиран от Ройтерс.

Централната банка удвои депозитната си лихва до 1,5% миналата седмица и обеща ново затягане на паричната политика в идните месеци, дори  това да тласне блока към рецесия.

Други данни, публикувани в понеделник, показаха, че икономическият растеж на еврозоната се е забавил до едва 0,2% на тримесечна база през третото тримесечие. Годишният растеж е достигнал 2,1% спрямо тримесечно повишение с 0,8% и с 4,3% на годишна база през второто тримесечие. Това затвърждава прогнозите, че еврозоната ще изпадне в рецесия през идните тримесечия.

Инвеститорите ще следят и заседанието на Английската централна банка (АЦБ) по-късно тази седмица, като очакванията са, че тя също няма да се отклони от сходната си „ястребова“ линия.

На корпоративния фронт книжата на International Consolidated поскъпнаха с 5,4%, след като Times съобщи, че тя ще поднови консолидационните си планове.

Цената на акциите на Credit Suisse нарасна с 5,2%, след като тя разкри подробности по плана си да набере 4 млрд. франка (4,01 млрд. долара) от инвеститори, за да подкрепи усилията си да се справи с най-голямата криза в 166-годишната си история.

Книжата на Fresenius Medical Care поскъпнаха с 6,6%, след като германската компания в областта на лечението на бъбречни заболявания, обяви в неделя по-висока от пазарните очаквания печалба през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още