IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягството от риска ограничава седмичното поскъпване на петрола*

"Черното злато" е на път да поскъпне през октомври след серия от четири месечни спада

10:23 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът ограничава поскъпването си за седмицата, след като инвеститорите се отдръпнаха от рисковите активи заради влошаващите се перспективи пред Китай и по-широката световна икономика, пише Bloomberg.

Цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate падна под 88 долара за барел в петък с нарастването на стремежа към избягване на риска, понижавайки се с 1,3% до 87,86 долара за барел. Европейският сорт Брент поевтинява с 1% до 95,99 долара за барел.

Перспективите за икономическия растеж на Китай се влошават, тъй като инвеститорите залагат, че Пекин ще се забави с отмяната на ограничителните мерки заради Covid, а очакванията за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ вреди на търсенето. 

Цената на суровия петрол все още бележи около 3% ръст за седмицата, след като износът на американски петрол достигна рекорд, а пазарите на дизел в САЩ и Европа се затягат. По-слабият долар също направи стоките, оценени в щатската валута, по-привлекателни.

Седмично изменение на цената на WTI в проценти. Графика: Bloomberg Седмично изменение на цената на WTI в проценти. Графика: Bloomberg

Петролът е на път да поскъпне през октомври след серия от четири месечни спада, след като опасенията за икономическо забавяне ескалираха. 

Решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да намалят добива през ноември и предстоящите санкции на Европейския съюз срещу Русия затегнаха перспективите за предлагането. Освен това рафинериите в най-големия вносител Китай са натрупали милиони барели, тъй като планират да увеличат износа на гориво. 

„Пазарът на петрол вече се възползва от по-слабия долар и надеждите за силно възстановяване на китайската икономика“, коментира Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp. „Сега фокусът се измества към рисковете от рецесия, които намаляват прогнозите за търсенето на суров петрол за останалата част от годината”, казва той.

Отразявайки силния пазар на суров петрол през годината, Shell Plc и TotalEnergies SE отчетоха огромни печалби в четвъртък, привличайки нов кръг от критики от президента на САЩ Джо Байдън. Американските петролни гиганти Chevron Corp. и Exxon Mobil Corp. трябва да представят финансовите си резултати по-късно в петък.

*Данните са актуални към 10 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още