IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси ограничиха загубите след повишаването на лихвите от ЕЦБ

Петролният и газовият сектор се представи най-добре в Европа в четвъртък

20:27 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха без единна посока сесията в четвъртък, а инвеститорите бяха под влиянието на поредната порция корпоративни отчети и новото решение на Европейската централна банка за паричната политика, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,1%, а петролният и газовият сектор поведоха ръстовете с 3,5%. Минният и технологичният сектор завършиха сесията със спад от съответно 1,7% и 1,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,25% до ниво от 7073,69 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,1% до ниво от 13 211,23 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,51% и завърши деня на ниво от 6244,03 пункта.

Индексът на сините чипове ограничи по-ранни загуби, след като ЕЦБ обяви повишение на лихвите със 75 базисни пункта, трето поредно повишение тази година.

Индекс на акциите в еврозоната приключи деня с понижение от 0,1%. Той отписа 1,2% преди решението за паричната политика на ЕЦБ.

Банките в блока се представиха най-добре с ръст от 0,6%, след като ЕЦБ намали субсидиите, които предоставя на банките чрез евтини заеми.

Централната банка повиши депозитната си лихва със 75 базисни пункта до 1,5% и включи в дневния си ред ограничаването на раздутия си баланс, но съобщи, че вече е постигнат „значителен“ напредък в усилията за овладяване на историческото ускоряване на инфлацията.

Книжата на Credit Suisse поевтиняха с 18,6%, след като изпитващият затруднения кредитор съобщи, че планира да набере 4 млрд. швейцарски франка (4,05 млрд. долара), да съкрати хиляди работни места и да пренасочи вниманието си към богатите си клиенти от инвестиционното банкиране в усилията си да загърби годините на скандали.

Цената на акциите на Shell нарасна с 5,5%, след като енергийният гигант обяви печалба от 9,45 млрд. долара и обяви планове да повиши дивидента си до края на годината. Френската TotalEnergies отбеляза ръст от 3%, след като обяви ръст на нетната си печалба за третото тримесечие.

Технологичните акции обаче останаха под натиск, след като френско-италианският производител на чипове STMicroelectronics отбеляза спад от 7% заради прогнозата си за забавяне на растежа в края на годината.

Минният сектор също пострада, след като книжата на Anglo American поевтиняха с 2% - спад в производството на мед е запазил добива през третото тримесечие на почти същото ниво като миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още