IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният износ на нефтени продукти от САЩ потиска цените на петрола*

Суровината поевтинява и благодарение на по-слабия долар

11:07 | 27.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола не намира стабилна посока в четвъртък, след като САЩ отчетоха рекорден износ на суров петрол и горива и след като по-слабият долар направи суровините по-привлекателни, предава Bloomberg.

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуват под 88 долара за барел – за 87,50 долара, или спад от 0,47% - след като се вдигнаха с почти 4% през предишните две сесии. Общият износ на петролни продукти от САЩ е стигнал 11,4 млн. барела на ден миналата седмица, показаха държавни данни. Ръстът се случва, докато местните запаси от горива са на историческо дъно, подчертавайки затягащите се перспективи в предлагането.

Фючърсите върху петрола сорт Брент също са надолу с 43 цента, или 0,46%, до 93,36 долара за барел.

По-слабият долар също подкрепи петрола. Показател на Bloomberg за зелената валута – която удари рекорден връх миналия месец – се търгуваше близо до триседмично дъно, правейки суровините, ценообразувани в американска валута, по-евтини за международните купувачи.

След като отбеляза четири последователни месечни загуби заради опасения за световно забавяне на икономиката и повишаването на лихвените проценти от централните банки, петролът се възстановява през октомври. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ също подкрепиха пазара, обявявайки голямо съкращаване на добива. Инвеститорите преценяват вероятното влияние на плановете на Европейския съюз и САЩ да накажат Москва допълнително за нахлуването ѝ в Украйна с предложение за ограничаване на цените.

Американските представители са принудени да ограничат плана си за ограничаване на цената на руския петрол преди потенциалното му налагане това тримесечие, сочат запознати източници. Вместо да задушат приходите от петрол на Кремъл, налагайки строго ограничение на цените, САЩ и ЕС вероятно ще се задоволят с по-свободно контролирано ограничение, което се налага на по-висока цена от предвидената.

На пазарите в четвъртък натежава и докладът на Международната агенция по енергетика World Energy Outlook, в който се казва, че инвазията в Украйна се е превърнала в повратна точка за енергийните пазари, която в крайна сметка ще намали влиянието на Москва и ще насърчи преминаването към възобновяеми енергийни източници. Делът на Русия на световните пазари на петрол и газ ще намалее наполовина до 2030 г., прогнозира докладът.

* Данните са актуални към 10:37 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още