IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор рискува да сложи край на зелената вълна на Wall Street*

На зелено е само Dow Jones, който прибавя 100 пункта

18:05 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американския фондов пазар започват сесията в сряда преобладаващо със спадове, разочаровани от първия кръг отчети на водещи технологични компании, съобщава CNBC.

Технологичният бенчмарк Nasdaq 100 изтрива 1,4%, докато широкият S&P 500 е назад с 0,4%, като технологичните имена оказват натиск надолу.

На зелено обаче е индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който прибавя над 100 пункта (0,3%), подкрепен от акциите на Visa, които поскъпват с 5,3% благодарение на по-добрите от очакваното данни за приходите и печалбата за четвъртото ѝ тримесечие.

Засега представянето на индексите е в контраст със стабилните ръстове от последните три сесии. Във вторник Nasdaq завърши редовната търговия с увеличение от 2,2%, а S&P 500 и Dow прибавиха по съответно 1,6% и 1,1%. Вторник бе и първият път през октомври, в който водещите измерители записват три поредни дни на повишения.

В сряда акциите на Alphabet изтриват 7,6%, след като онлайн гигантът не може да отговори на очакванията за приходи и печалба. Компанията също така отчита и спад на приходите от реклама в YouTube, което накара анализаторите да преразгледат прогнозите си за другите технологични компании, които разчитат на средства от реклами.

От своя страна книжата на Microsoft поевтиняват със 7,7%, след като технологичната компания също представи по-слаби от очакваното приходи от облачния си бизнес, въпреки че отчете по-добри от прогнозите оценки за приходите и печалбата. Тя също така публикува и насоки за приходите през настоящото тримесечие, които също не успяха да отговорят на очакванията.

„Мисля, че трябва да погледнем от перспективата на голямата картина и да признаем, че никой не е наистина имунизиран при този пазар, има забавяне при разходите за дигитална реклама“, казва Бренда Вингиело от Sand Hill Global Advisors.

Други големи технологични имена също отчитат понижение на цените заради данните на Alphabet и Microsoft, като инвеститорите изглежда ще са фокусирани върху технологичния сектор тази седмица. Акциите на Meta Platforms поевтиняват с 3,6%, а тези на Amazon - с 4,5%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава до съответно 3,997% и 4,169%.

От своя страна доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, също се свива с 0,7% до 110,21 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола отново расте. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,2% до 94,67 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол - с 1,6% до 86,68 долара за барел.

Златото също увеличава цената си с 0,7% до 1670,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още