IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори с ръст за трети пореден ден

Nasdaq добави 2,2 % в навечерието на отчетите на големите технологични компании

23:17 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции поскъпнаха за поредна сесия във вторник, докато инвеститорите оценяваха понижаващата се доходност и новите данни, за да получат допълнителни сведения за състоянието на американската икономика. Wall Street очаква и отчетите на ключовите технологични компании.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 337 пункта, или 1,1%. S&P 500 напредна с 1,6 %, а Nasdaq Composite се повиши с 2,2 %.

Движенията във вторник допълниха резките повишения, наблюдавани през предходните две сесии. В понеделник Dow и S&P 500 се повишиха с по над 1%, а Nasdaq - с 0,9%. В петък Dow се повиши с повече от 700 пункта.

Спадът на доходностите допринесе за последните ръстове. Доходността по бенчмарковите 10-годишни облигации последно се понижи с около 12 базисни пункта до 4,108%. Доходността по 2-годишните облигации последно се понижи с около 3 базисни точки до 4,468%.

Взети заедно, движенията на доходността и основните индекси са признаци, че инвеститорите „удвояват очакванията си за облекчаване на политиката на Фед", казва пред CNBC Клиф Ходж, главен инвестиционен директор в Cornerstone Wealth. 

Ходж заяви, че икономическите данни, публикувани във вторник, също са повод за надежда за инвеститорите, които очакват Федералният резерв да промени курса си на повишаване на лихвените проценти, тъй като централната банка се опитва да намали инфлацията.

Публикуваният във вторник индекс на цените на жилищата в 20 града на S&P CoreLogic Case-Shiller показа, че цените на жилищата в изследваните 20 основни града са спаднали с 1,3% на месечна база през август, но все пак са били с 13,1% по-високи от преди година. Индексът на потребителското доверие също спадна, което показва, че мнението за икономиката се е влошило след два месеца на подобряване на перспективите.


„Пазарът едва сега започва да получава някакви индикации, че икономическите данни занапред вероятно ще се забавят", каза Ходж. „Ефектът от това, може би, дава на Фед малко повече свобода на действие".

Наред с това трейдърите се вгледаха в множество корпоративни отчети. Акциите на General Motors и Coca-Cola поскъпнаха съответно с 1,4% и 2,5%, след като отчетоха по-високи от прогнозираните печалби. Xerox се срина с 14,5%, след като печалбата на акция бе по-малко от половината от очакваното. Цената на акциите на Corning спадна с повече от 1,8%, след като компанията обяви по-слаба от очакваното прогноза за текущото тримесечие, като обоснова решението си със забавянето на продажбите на стъкла за смартфони.

Досега през този сезон компаниите доказаха, че може би се справят по-добре от очакваното. Данните на FactSet показват, че до вторник сутринта 71% от компаниите, които са представили отчети, са надхвърлили очакванията на анализаторите за печалбата си за акция. 

Предстои в сряда Meta Platforms – компанията майка на Facebook – да публикува своя отчет, а в четвъртък – Amazon и Apple. Като се има предвид големината на компаниите и пазарната им капитализация, всяко движение вероятно ще повлияе на пазарите.

Като се имат предвид огромният им размер и пазарна капитализация, каквито и да са техни движения вероятно ще бъдат двигател на пазара занапред.

„Пазарът свикна с нестабилността на цените, почти изгуби чувствителност към нея“, смята Джеф О'Конър, ръководител по пазарни структури в региона на Америка за Liquidnet. „Неочакваните движения правят търговските условия по-трудни“, допълни О'Конър.

„Инвеститорите стават все по-уверени, че инфлацията ще се забави, тъй като потребителите преосмислят масовите си покупки", казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. „Очакванията за повишаване на лихвените проценти от страна на Фед ще останат нестабилни, но се засилват очакванията, че по-слабата икономика ще даде на Фед пауза при затягането на лихвените проценти след срещата през февруари“. 

Анализаторите също така очакват в четвъртък ЕЦБ да повиши лихвения процент със 75 базисни пункта, въпреки че много икономисти вече смятат, че в еврозоната е настъпила рецесия. Данните от вторник показаха, че бизнес доверието в Германия се е подобрило през октомври, въпреки че остава на ниско ниво, тъй като най-голямата европейска икономика е изправена пред трудна зима.

Потребителските нагласи в САЩ се понижиха по-рязко от очакваното през октомври. Барометърът за потребителските нагласи се понижи до 102,5 пункта от ревизираните 107,8 пункта през септември, съобщи Conference Board в свое проучване във вторник. Икономистите очакваха спад до 106,5 пункта.

След историческата разпродажба в понеделник китайските акции отбелязаха скромно възстановяване. Идването на власт на президента Си Дзинпин породи опасения, че концентрираното вземане на решения може да отслаби растежа и да дестабилизира геополитическата ситуация.

„В момента не участваме в китайския пазар, защото политическата обстановка не е благоприятна", казва Лайла Пенс, президент на Pence Wealth Management, в интервю за Bloomberg TV. „В САЩ рискът е много по-малък, а потенциалът - също толкова голям“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още