IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва, докато пазарът осмисля рисковете от затегнато предлагане*

ОПЕК+ се подготвя за поредното намалние на добива следващия месец

10:06 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва във вторник, докато инвеститорите оценяват краткосрочните перспективи за затегнато предлагане и апетита за рискови активи, включително суровини, пише Bloomberg.

Европейският сорт петрол Брент поскъпва леко с 0,06%, или 0,06 долара, до 93,32 долара за барел, а американският сорт West Texas Intermediate (WTI) – с 0,20%, или 0,17 долара,  до 84,75 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, постигнаха съгласие да намалят добива от ноември, месец преди да влезе в сила нов пакет санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва заради инвазията в Украйна. Ключови пазарни спредове – измерител на затегнатостта – продължават да са в бича структура, при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки.

Пазарът на „черно злато“ премина през колебания в последните няколко търговски сесии, следвайки тенденциите на по-големите пазари и движенията на щатския долар. Американската валута поевтиня във вторник, с което цената на суровината, измерена в долари, намаля и за инвеститорите зад граница.

Петролът е напът да отбележи първия си месечен ръст от май насам, въпреки че изтри ръстовете, отбелязани заради войната в Украйна. Опасенията от световно икономическо забавяне и по-затегната парична политика на централните банки продължават да натежават на пазарите.

Слабото икономическо представяне на Китай – най-големият вносител на петрол в света – допринесе за влошените настроения. Ден по-рано стана ясно, че през третото тримесечие на 2022 г. китайската икономика се е съживила с по-бърз от очаквания темп, но строгите противоепидемични мерки, продължаващата криза в имотния сектор и рисковете от световна рецесия поставят под въпрос усилията на Пекин да насърчи стабилното възстановяване през следващата година.

Данните трябваше да бъдат публикувани преди седмица, но статистическата служба на страната ги отложи, без да даде ясна причина за хода си.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, заяви по време на конференция в Сингапур, че намалението на добива от ОПЕК+ е рисков ход, особено като се има предвид, че няколко икономики са на прага на рецесията. Той допълни, че въпреки наличието на необходимите запаси у членовете на агенцията, за да се осъществи още едно освобождаване на резерви, към момента такава стъпка не се планира.

*Към 09:49 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още