IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси остават на зелена вълна в разгара на сезона на отчетите

Тази седмица инвеститорите ще следят финансовите резултати на част от най-големите технологични компании

23:27 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борси завършиха търговията в първия ден от седмицата на зелено, докато инвеститорите се опитват да надградят значителните ръстове, започнали миналата седмица, и следят новините около промените в лихвените проценти, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 417,06 пункта, или 1,3%, приключвайки сесията на ниво от 31 499,62 пункта. Широкият индекс S&P 500 се изкачи с 1,2% до 3793,34 пункта. Технологичният Nasdaq Composite пък напредна с близо 0,9% до 10 952,61 пункта.

Тази седмица инвеститорите ще следят с интерес финансовите резултати на технологични гиганти като Apple, Alphabet, Amazon и Microsoft, докато сезонът на отчетите продължава. Освен това Wall Street ще очаква повече данни за инфлацията и други ключови икономически показатели.

По думите на Тери Сандвен, главен капиталов стратег в U.S. Bank, данните за инфлацията и лихвените проценти задават тона на пазарите, но в момента инвеститорите по-скоро се придържат към финансовите отчети и прогнозите, които компаниите дават. 

Доходността по 10-годишните държавни облигации пое нагоре, възстановявайки се от по-ранния си спад, като се повиши с 3 базисни пункта до 4,242%. Доходността по 2-годишните пък нарасна с 2 базисни пункта до 4,4509%

Тези движения се наблюдават след поредната волатилна седмица за акциите, докато сезонът на отчетите е в разгара си. Основните индекси записаха най-големите си седмични ръстове от юни насам, като Dow напредна с 4,9%. S&P 500 и Nasdaq пък се изкачиха съответно с 4,7% и 5,2%.

Част от това повишение дойде в петък, когато Dow прибави повече от 700 пункта, а S&P 500 и Nasdaq се повишиха с по около 2,3%. Тогава инвеститорите реагираха на корпоративни отчети и на статия на Wall Street Journal, която подсказа, че част от представителите на Федералния резерв са притеснени, че повишаването на лихвените проценти отива прекалено далече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още