IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новините от Великобритания окрилиха европейските борси

Медийният сектор и този за комунални услуги записаха по над 2% ръст

19:33 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията в понеделник с ръстове. Това се случи след новината, че Риши Сунак ще замени Лиз Тръс като премиер на Великобритания, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 1,4% повишение. Всички сектори и големи борси се озоваха на зелено. Секторите за комунални услуги и търговия на дребно, както и медийният, записаха по над 2% ръст.

На американските борси индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average също започна сесията с повишение – с 0,8%, докато инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите.

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион днес не намериха единна посока. Хонконгският индекс Hang Seng се потопи с 6%, а Hang Seng Tech потъна с повече от 8 на сто.

Цените на акциите на китайските технологични компании се понижиха заради опасения какво означава затягащата се хватка на Си Дзинпин около властта след годишния партиен конгрес.

Голямата новина от Европа обаче дойде от Великобритания – Риши Сунак ще се заеме с нелеката задача да бъде следващият премиер на страната, след като беше избран за лидер на Консервативната партия.

„Обединеното кралство е страхотна страна, но няма съмнение, че сме изправени пред сериозно икономическо предизвикателство. Сега се нуждаем от стабилност и единство и ще превърна в мой основен приоритет обединяването ни“, заяви Сунак в първия си коментар след решението. „Защото това е единственият начин да преодолеем предизвикателствата, пред които сме изправени, и да изградим по-добро, по-проспериращо бъдеще за нашите деца и внуци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 24.10.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още