IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва поради сигнали за възможно разхлабване на мерките в Китай*

Устойчивият възход все още ще е под въпрос, смята анализатор

10:03 | 20.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва в четвъртък, докато настроенията на пазарите се подобряват поради възможно разхлабване на противоепидемичните мерки в Китай, най-големия вносител в света, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,51%, или 0,47 долара, до 92,88 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 1,51%, или 1,29 долара, до 86,84 долара за барел.

Китайските власти обмислят дали да намалят периода, който влизащите в страната трябва да прекарат в изолация, посочват лица, запознати с темата. Според тях се планира намаляване на карантината до два дни в хотел и пет у дома. В момента Китай изисква 10 дни изолация, като седем са в хотел, а оставащите три - у дома.

Стратегията на Пекин за нулев брой новозаразени, разчитаща на масово тестване и блокирания, допринесе за мечите фактори на световния петролен пазар тази година. Промяна в стратегията трябва да бъде одобрена от високопоставените лидери, следователно може да бъде изменена или изобщо да не бъде одобрена, каза един от източниците.

"Възможното разхлабване на мерките определено е положителен сигнал за пазара", каза Уил Сънгчил Юн, старши суровинен стратег в VI Investment Corp. "Въпреки това все още е под въпрос дали ще е устойчив възход, докато не видим по-строгите мерки в Китай премахнати", допълни Юн.

Все още има и множество въпроси пред перспективите за търсенето в Китай, след като в последния търговски цикъл покупките от страната бяха намалени. Броят на новозаразените с коронавирус в Пекин достигна най-високото си ниво от четири месеца, предизвиквайки опасения за потенциални ограничения.

Инвеститорите продължават да са под влиянието на паричното затягане от централните банки в световен мащаб и възможността от допълнителна затегнатост на пазара, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, намали добива. През декември предстои да влязат в сила още санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва.

В сряда американският президент Джо Байдън потвърди плановете на САЩ да освободят 15 млн. барела от стратегическите си резерви, като допълни, че може да последва повторно освобождаване.

*Към 09:48 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още