IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите данни за инфлацията потопиха европейските борси

Stoxx 600 сложи край на четиридневното си рали

19:35 | 19.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха деня на червено в сряда, след като инвеститорите следиха новите данни за инфлацията, перспективите за повече увеличения на лихвените проценти и смесените данни от финансовите отчети на компаниите, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,5% надолу, слагайки край на четиридневното си рали, което до голяма степен беше подхранвано от по-добрите от очакваното финансови резултати на компаниите и от промените във фискалната политика на Великобритания.

Нови данни показаха, че британската инфлация се е ускорила до 10,1% през септември, повтаряйки 40-годишният връх, достигнат през юли. Това увеличава натиска върху Английската централна банка (АЦБ) да повиши допълнително лихвените проценти, за да обуздае увеличаващите се цени.

Инфлацията в еврозоната пък се е ускорила до 9,9% през септември, след като по-рано обявените данни бяха за ръст до 10%. Това подчертава пазарните очаквания за допълнително покачване на лихвите преди края на годината.

Повече от половината сектори в Stoxx 600 се озоваха на червено днес, като най-големи спадове записаха секторът за недвижими имоти и търговците на дребно. Технологичният сектор беше подкрепен от силните резултати на ASML Holding. Цената на акциите на компанията се повиши с 8,2%, след като производителят на чипове отчете по-високи от очакваното приходи и печалба за третото тримесечие и каза, че не очаква силно влияние върху бизнеса си от американските санкции срещу Китай.

Just Eat Takeaway.com записа 1% повишение на борсата, след като най-голямата европейска компания за доставки на храна обяви, че е записала тримесечна печалба по-рано от очакваното.

Стойността на книжата на Handelsbanken се повиши с 6,2%, тъй като шведската банка отчете по-добри от прогнозираното финансови резултати.

„Данните от сезона на отчетите са добри, но глобалната инфлация и макросъбитията ще повлияят“, коментира Майкъл Бейкър, ръководител онлайн услуги в Oval Money. „Единственият начин за овладяване на инфлацията е чрез агресивно покачване на лихвените проценти, така че това, което пазарът очаква сега, е много по-агресивен подход от централните банки“.

Цената на акциите на Nestle спадна 1,3%, след като главният изпълнителен директор на най-голямата компания за пакетирани храни в света изрази притесненията си за „предизвикателната икономическа среда“, която засяга покупателната способност на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Употребяваният неправилен метод за европейски финанси причинява сегашната инфлация в еврозоната. Съответното правителство от еврозоната взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Заради грешката правителствата от еврозоната имат сегашните дългове. Европейска централна банка не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация в еврозоната.Възможна е промяна. С подобрен метод за европейски финанси се прекратява сегашната инфлация в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още