IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси са на зелено след фискалния обрат на Великобритания

Секторите на енергетиката и суровините бяха единствените на червено за деня в рамките на Stoxx 600

19:12 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Водещите индекси в Европа завършиха сесията във вторник с ръстове, след като регионът усети ефекта от обратния завой във фискалната политика на Великобритания и очакваните нови мерки на ЕС за справяне с високите енергийни цени, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,4%, като ръстове имаше на всички водещи борси.

Секторите на енергетиката и суровините бяха единствените на червено за деня, отбелязвайки спад от съответно 1,3% и 0,8%. Начело на ръстовете бяха сегментите на автомобилостроенето с 2,4% и строителството с 2,2%.

Във Великобритания индексът FTSE напредна с 0,2%. От своя страна, германският измерител DAX прибави 0,9%, докато френският CAC – 0,4%. В Милано бенчмаркът FTSE MIB пък напредна също с 0,9%.

Британският паунд поевтинява с 0,5% спрямо щатския долар и се намира на равнище от 1,1304 долара, след като поскъпна в понеделник след решението на новия финансов министър Джеръми Хънт да премахне повечето от фискалните политики на премиера Лиз Тръс.

По-рано през деня стана ясно, че френската компания за цимент Lafarge SA ще пледира виновна и ще трябва да плати глоба от 777,8 млн. долара във връзка с дело в САЩ за това, че е плащала на терористичната групировка „Ислямска държава“, за да запази работеща своя фабрика за цимент в Сирия.

Плащанията в размер на близо 17 млн. долара са били направени между 2013 г. и 2014 г. От Lafarge посочиха в позиция, че „поемат отговорността за действията на отделните замесени мениджъри“.

Компанията майка на Lafarge – базираната в Швейцария Holcim, записа ръст в акциите си от 2,8% след новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още