IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато инвеститорите преценяват перспективите*

Пазарът е притеснен какви усложнения би могло да предизвика икономическото забавяне за търсенето, смята анализатор

10:20 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва във вторник, след като търговската сесия ден по-рано бе белязана от силни колебания, а инвеститорите продължават да следят за промени в перспективите за търсенето и предлагането на вече затегнатия пазар, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,95%, или 0,87 долара, до 92,49 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,02%, или 0,87 долара, до 86,33 долара за барел. Ден по-рано сортът поевтиня с 0,2%.

Докато времевите спредове вече сигнализират за затегнатост на пазара преди заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, през ноември, когато се очаква още едно намаление на добива, други фактори, като паричното затягане на централните банки в опит да озаптят инфлацията, също продължават да натежават на нагласите.

В момента пазарът донякъде се намира в "една неизвестна ситуация с отрицателен макрофон и перспективи за затегнато предлагане", обясни Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. "В момента подозирам, че пазарът е по-притеснен какви усложнения биха могли да се появяват за търсенето в случай на икономическо забавяне", допълни Патерсън.

От началото на юни насам "черното злато" е загубило около една трета от стойността си, изтривайки значителните ръстове, отбелязани заради руската инвазия в Украйна. Санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва се очаква да влязат в сила през декември, което кара трейдърите и рафинериите да резервират резервоари в очакване на криза при предлагането.

Сред предизвикателствата за търсенето на суровината е поскъпващият долар и забавящото се потребление в Китай - най-големият вносител на петрол в света - докато страната продължава да поддържа строгите си мерки против разпространението на коронавируса. Във вторник трябваше да бъдат публикувани данните за представянето на китайската икономика през третото тримесечие заедно със статистика за продажбите на дребно, промишленото производство и безработицата. В понеделник обаче статистическата служба отложи публикацията на данните, без да дава обяснение за решението си - ход, който инжектира доза предпазливост на пазарите в региона.

САЩ се подготвят да освободят още 10 до 15 млн. барела петрол от стратегическите си резерви в опит да балансират пазарите и да възпрат допълнително поскъпване на бензина в страната, според лица, запознати с темата. Отделно, администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля поставянето на ограничение за износа на горива, казват други двама източници.

*Към 09:42 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още