IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратният завой в икономическата политика на Великобритания окрили европейските борси

Автомобилният сектор поведе ръстовете на Стария континент, а останалите сектори също се оцветиха в зелено

19:47 | 17.10.22 г. 2
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските борси започват с ръст новата седмица благодарение на големия фискален обратен завой във Великобритания, който тласна нагоре паунда и доходността по държавните облигации, предава CNBC.

Новият британски финансов министър Джеръми Хънт избра да отмени повечето политики, обявени в бюджета на премиера Лиз Тръс на 23 септември и това доведе до ръст на паунда с 2,1% до ниво от 1,1408 долара. Британската валута продължи ръстовете, които постигаше преди съобщението.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 1,8%, а всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Автомобилният сектор поведе ръстовете с повишение от 2,8% в рамките на сесията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,9% към стойността си до ниво от 6920,24 пункта. Германският DAX е нагоре с 1,7% до ниво от 12 649,03 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,86% и завърши деня на равнище от 6040,66 пункта.

Британският финансов министър Джереми Хънт отмени почти всички политики в минибюджета на премиера Лиз Тръс. „Почти всички“ обявени данъчни мерки ще бъдат оттеглени, съобщи Хънт. Гарантирането на цената на енергията ще остане в сила до април.

На корпоративния фронт книжата на ITV поскъпнаха с 9,6% след съобщението на Financial Times, че компанията може да продаде дял в подразделението си ITV Studios.

ITV Studios е един от най-големите производители на телевизионно съдържание в Европа и някои анализатори смятат, че то може да струва повече от пазарната капитализация на компанията-майка от 2,5 млрд. паунда.

Credit Suisse постигна ръст от 2,6%, след като Ройтерс съобщи, че швейцарската банка се е обърнала към поне един близкоизточен държавен фонд за капиталова инжекция.

В същото време цената на акциите на британската инвестиционна платформа Hargreaves Lansdown се понижи с 4,4% след данните за забавяне на печалбата и новината, че главният изпълнителен директор Крис Хил се оттегля от поста си. Компанията обяви, че активите под нейно управление са намалели през първото тримесечие на фискалната 2023 г. Организацията е засегната и от дело за милиони паунди заради провала на един от бившите ѝ фонд мениджъри Нийл Уудфорд.

Европейските борси записват спадове в последните седмици, тъй като инвеститорите са притеснени за перспективите от рецесия заради агресивните действия на централната банка за укротяване на инфлацията. Политическите сътресения в Обединеното кралство в последно време само се прибавиха към безпокойството.

Сега инвеститорите наблюдават внимателно отчетите за третото тримесечие, за да видят как се справя бизнесът с натиска на разходите и да преценят указанията от компаниите на фона на растящите притеснения от рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС нема кво да си представяш... скоро ще го видиш, но е РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
Представям си какво ще стане, ако англичаните уловят и обecят тая малoyмна и злобна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още