IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от рецесия не успяха да заличат напълно оптимизма на борсите в Азия

Инвеститорите очакват новите икономически данни от региона, докато оценяват сигналите от речта на Си Дзинпин през уикенда

11:55 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето борси в Азия приключиха първата сесия от новата седмица с ръстове, въпреки че страховете относно рецесия продължиха да помрачават настроенията сред някои инвеститори, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 отчете спад от 1,16% до 26 775,79 пункта. Индексът Topix се понижи с 0,98% до 1879,56 пункта.

Щатският долар запази своя 32-годишен връх спрямо йената по отношение на стойността, като японската валута се търгуваше при 148,65 йени за долар.

Сред форекс анализаторите в Токио се засилиха спекулациите, че Япония може да използва нови методи за забавяне спада в стойността на йената, премахвайки волатилността, наблюдавана след публикуването на новите данни за инфлацията в САЩ.

Според слуховете японските власти вероятно са похарчили около 1 трлн. йени (6,7 млрд. долара), за да подкрепят валутата – сума, взета от по-големия от очакваното дневен дефицит по текущата сметка на Японската централна банка (ЯЦБ).

„Трудно е да се определят точните фактори за баланса“, коментира Йосуке Такахама, главен мениджър в Central Tanshi Co., по отношение на действията на ЯЦБ. „Ако има интервенция на 13 октомври, може да се спекулира, че сумата ще бъде около 1 трлн. йени“, добавя той.

Книжата на SoftBank поевтиняха с 1,79 на сто, докато тези на Panasonic и Sony изтриха съответно около 0,8% и 0,6 на сто от стойността си.

В Китай шанхайският измерител Shanghai composite записа ръст от 0,42% до 3084,94 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 0,37 на сто до 11 162,26 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng прибави 0,45% към стойността си, повишавайки се до равнище от 16 662,38 пункта.

Азиатските борси в края на редовната търговия на 17 октомври. Азиатските борси в края на редовната търговия на 17 октомври.

През уикенда китайският държавен глава  Си Дзинпин даде началото на Конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП), като предупреди за възможна външна намеса относно Тайван. "Ние поведохме решително голяма битка срещу сепаратизма и намесата, демонстрирайки силната си решителност и способност да пазим държавния суверенитет и териториална цялост, и да се противопоставим на независимостта на Тайван", изтъкна Си.

В понеделник представител на китайските власти потвърди за промяна в целите относно икономическия растеж на страната като посочи, че „нещата ще се променят за чуждестранните инвестиции“.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi напредна с 0,32 на сто до 2219,71 пункта.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,53 на сто, докато тези на SK изтриха над 3,6% от стойността си.

Австралийският индекс ASX 200 се понижи с 1,4% до 666,44 пункта.

Инвеститорите очакват новите данни от региона, свързани с инфлацията, като Австралия ще представи информация за безработицата, а Китай ще обяви решението на своята централна банка относно лихвените проценти.

 „Икономиката на Китай премина от период на бърз растеж към период на високо качество“, изтъква Дзао Чънсин, член на ръководната група в ККП и заместник-председател на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още