IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, но възходът му вероятно ще е краткотраен*

Няма видима причина за тези движения, които може да са просто търсене на добри сделки, смята анализатор

10:00 | 17.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се покачва в понеделник, след като миналата седмица суровината записа още един седмичен спад на фона на продължаващите опасения за икономическия растеж и търсенето, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,96%, или 0,88 долара, до 92,51 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се покачва с 0,93%, или 0,80 долара, до 86,41 долара за барел.

В своята реч по време на Конгреса на Комунистическата партия китайският президент Си Дзинпин не даде сигнали за скорошна промяна в строгите противоепидемични мерки в страната. По думите му са постигнати "големи положителни резултати в цялостната превенция и контрол на епидемията, както и в икономическото и социално развитие". Предстои тази седмица да бъдат публикувани данните за представянето на китайската икономика през третото тримесечие, като очакванията са за растеж от 3,4% на годишна база.

"Възходящата инерция на пазара може да не продължи дълго, тъй като няма видима причина за възход", смята Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Това може да е търсене на добри сделки, след като имаше рязък спад към края на търговската сесия миналия петък", допълва Хари.

Икономическото забавяне в Китай допринесе за мечите фактори за петрола, заедно с агресивното парично затягане на централните банки и поскъпването на щатския долар. Това засенчи намаленията в добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+.

Миналата седмица Международната агенция по енергетика предупреди, че ограниченията в производството може да потопят световната икономика в рецесия, а от САЩ разкритикуваха решението на картела.

Администрацията на американския президент Джо Байдън преди многократно бе апелирала за увеличаване на добива в опит да се забави инфлацията, задвижена от поскъпването на енерията. Междувременно управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард не изключи възможността банката да повишава лихвите с по още 75 базисни пункта на всяко от оставащите си две заседания тази година.

Дизеловите пазари показват признаци на хаос, а недостигът в Европа и Америка допринася за влошаващите се перспективи пред предлагането. Стачките на служителите във френските петролни рафинерии заради заплатите ограничиха доставките в региона, докато САЩ записва най-ниското си ниво на резерви за сезона някога. Признаците за край на стачката може да спомогнат за разсейване на опасенията за допълнително затягане на пазара.

* Към 09:31 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още