IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволнението на британския финансов министър не притесни европейските инвеститори

Опасения за рецесия отново свалят цената на петрола

19:42 | 14.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари затвориха последната сесия за седмицата с ръстове, макар че британският премиер уволни финансовия си министър Куаси Куартенг, пише CNBC. Той беше заменен от Джереми Хънт. Това е четвъртият финансов министър на Великобритания от началото на 2022 година.

Премиерът Лиз Тръс анонсира и промяна в плановете за намаляване на дънъците. Това ограничи ръстовете, но не спря зелената вълна на водещите борси на Стария континент за втори пореден ден.

Паневорпейският Stoxx 600 затвори с ръст от 0,56% до 391,31 пункта. В последните часове на търговията петролният и газовият сектор, както и технологичните компании отчетоха спад , което се отрази на представянето на индикатора. Подкрепа оказа Wizz Air, чиито акции поскъпнаха с над 8%, както и на компанията за недвижими имоти TAG Immobilien.

На представянето натежа софтуерната компания Temenos, която загуби почти 20% от пазарната си капитализация.

Германският DAX финишира с ръст от почти 0,7% до 12 437,81 пункта, а САС 40 достигна ниво от 5931,92 пункта, което е повишение от 0,9 на сто.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 отчете минимален ръст от 0,12% до 6858,79 пункта.

Петролните пазари отново са под натиска на страховете за световна рецесия. За кратко действията на ОПЕК+ успяха да спрат падането на цените, но сега, въпреки ограничени доставки, петролът отново поевтинява. Очакванията са петролът да запише седмичен спад след две поредни седмици с ръстове.

Към края на европейската сесия търговията със сорта Brent се извършваше при цена от почти 92 долара за барел, което е спад от 2,7 на сто. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 86 долара за барел, или 3,5% понижение.

На валтните пазари стойността на еврото намалява с 0,42% спрямо долара и търговията се извършва при 0,9732 долара за едно евро. Кризата в правителството на Тръс доведе и до спад на стойността на британския паунд спрямо щатския долар - с 1,25% до 1,119 долара за брой.

Златото е изправено пред най-лошата си седмица от средата на август насам. Ценният метал е напът да загуби почти 3% от цената си за седмицата. В края на европейската търговия цената му достигна 1649 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сегашната инфлация във Великобритания е последица от неправилен метод за държавни финанси на Великобритания. Сгрешената финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация. Правителството на Великобритания взима заеми за да плати щети от допусканата слабост. Поради грешката Великобритания има сегашните дългове. Английската централна банка е жертва на държавната финансова грешка. С подобрен метод за държавни финанси се прекратява сегашната инфлация във Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още