IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в петък, но се насочва към седмичен спад*

В средно- до дългосрочен план цената на "черното злато" може отново да се покачи, смята анализатор

09:56 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва в петък, но въпреки това суровината се насочва към отбелязването на седмичен спад, докато опасенията за следващите ходове на Федералния резерв на САЩ отново вземат превес над факторите, влияещи на пазарните нагласи, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,31%, или 0,29 долара, до 94,86 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,37%, или 0,33 долара, до 89,44 долара за барел.

За седмицата и двата сорта поевтиняват с по около 3 на сто.

Данните за потребителската инфлация в САЩ в четвъртък подсилиха очакванията, че Фед ще продължи с агресивните си ходове в оставащите си две заседания тази година, а това ще забави икономическия растеж и потенциално потреблението на енергия.

Фактор за представянето на петрола са и строгите противоепидемични мерки в Китай - най-големият вносител на петрол в света - където броят на новозаразените с коронавирус остава устойчиво висок тази седмица, включително в Шанхай.

Миналата седмица цената на "черното злато" се покачи рязко, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, намали добива. Международната агенция по енергетика предупреди, че решението носи риска от покачване на цените, а това може да предизвика рецесия в световната икономика.

Ходът на картела разгневи администрацията на американския президент Джо Байдън, от която разкритикуваха ролята на Саудитска Арабия и посочиха, че така паричните потоци ще продължат да текат към Русия в подкрепа на инвазията на Москва в Украйна. Байдън заяви, че ще обяви нови мерки следващата седмица за справяне с високите цени на бензина в САЩ.

"В краткосрочен план макрокартината и възможните ходове на САЩ - допълнително освобождаване от запасите в стратегическия резерв на петрол - да опитат да се противопоставят на намаления добив от ОПЕК+ може да доведе до допълнителен низходящ натиск върху цените на петрола", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. "В средно- до дългосрочен план обаче пазарът изглежда все по-затегнат, което предполага, че цените би трябвало да се покачат", допълни Патерсън.

*Към 09:44 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още