IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея може скоро да смени ястребовата си перушина

От август миналата година досега централната банка на страната е повишила лихвите с 250 базисни пункта

12:09 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея повиши лихвите с половин процентен пункт в сряда, като намекна за последващи ходове, но има сигнали, че регулаторът може да обмисля забавяне в темпа на затягане, пише Ройтерс.

С днешното увеличение основната лихва достигна 3%, каквито бяха и очакванията сред анализаторите, като общият размер на повишенията от август миналата година досега е вече 250 базисни пункта (б.п.).

Двама от централните банкери обаче са подкрепили ръст от 25 б.п. - сигнал, че сред седемчленния борд на банката има колебания доколко е подходящо да се продължи с агресивните ястребови* ходове.

Управителят Ри Чанйонг също подчерта "болката", която по-високите лихви причиняват на домакинства и бизнеса, като подкрепи краен размер на лихвата от 3,5%.

"Това не означава, че напълно ще спрем дотам, но много от членовете на борда виждат ниво от около 3,5%", каза Ри.

На въпрос дали Южна Корея има необходимост от още едно голямо увеличение през ноември Ри отговори, че е трудно да се определи поради нарасналата несигурност около финансовите пазари и световния икономически растеж.

"Много от пазарните участници приеха новината за несъгласието (между централните банкери) като знак, че банката може да спре сегашния затягащ цикъл, когато лихвата достигне 3,5%, като някои смятат, че нейният връх би могъл да е 3,75%", каза Юн Йосам, анализатор в Meritz Securities, според когото лихвата ще достигне 3,75% догодина.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още