IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролният пазар продължава да е разтърсван от колебания*

Всеки срив в цената на рисковите активи може да продължи да вреди на петрола, докато не се формира някакво подобие на дъно, смята анализатор

10:11 | 12.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Колебанията на петролния пазар продължават и в сряда, докато рецесионните опасения набират нова инерция, след като американският президент Джо Байдън предупреди, че е възможно страната да изпадне в рецесия, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва леко с 0,11%, или 0,10 долара, до 94,39 с долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,13%, или 0,12 долара, до 89,23 долара за барел. В предходните две търговски сесии сортът изтри над 3% от стойността си.

В коментар за CNN Байдън очерта песимистична картина за щатската икономика, подобно на вече мрачните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) и на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън.

Във вторник Даймън прогнозира, че американската икономика вероятно ще изпадне в рецесия в следващите "шест до девет месеца".

Докато банките се приспособяват към променящите се перспективи, от RBC Capital Markets предупредиха, че цената на Брента може да падне до около 60 щатски долара за барел през 2023 г. в случай на дълбока рецесия. Инвестиционната банка очерта и два по-благоприятни сценария, но посочи, че предвид насрещното течение, "заковаването на цена за петрола е безсмислено упражнение".

Миналия месец "черното злато" падна до най-ниското си ниво от януари насам, но се възстанови, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, намали добива.

"Петролът преминава през затруднения на фона на понижените прогнози за растежа на МВФ, блокиранията в Китай и опасенията за твърдо приземяване в САЩ (на икономиката)", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management. "Всеки срив в рисковите активи може да продължи да вреди на цените на петрола, докато не се формира някакво подобие на дъно", допълни Инес.

В своето интервю Байдън изрази недоволството си срещу Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+ от миналата седмица, като обвини кралството, че се съюзява с Русия, докато Москва продължава инвазията си в Украйна. Байдън добави, че ще преосмисли отношенията си с Рияд.

Поскъпващият щатски долар допринася към мечите предизвикателства, като измерител на Bloomberg на валутата нараства за шести пореден ден, доближавайки се до рекордна стойност. Движението прави суровините, чиято стойност е в долари, по-скъпи за купувачите от чужбина.

*Към 09:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.10.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още