IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq стигна най-ниското си равнище от две години насам

На стоковите пазари цената на петрола се сви с по над 2% и за двата водещи сорта

23:30 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия в първия ден от новата седмица на червено, като технологичният показател Nasdaq Composite се понижи до най-ниското си равнище от две години насам. Технологичните акции остават едни от най-силно ударените по време на мечия пазар, предизвикан от повишаващите се лихвени проценти, съобщава CNBC.

Бенчмаркът се понижи с над процент до 10 542,10 пункта – най-ниското му ниво на затваряне от юли 2020 г. насам. Върху представянето му натежаха акциите на Nvidia и AMD, които изтриха съответно 3,4% и 1,1%.

Широкият измерител S&P 500 отписа 0,8%, повлиян от имена като Microsoft, която се раздели с 2,1% от стойността си.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се сви с 0,3%.

Пониженията станаха факт, след като главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън предупреди, че САЩ вероятно ще се окажат в рецесия през 2023 г. и тя може да не се окаже само умерено икономическо свиване, както мнозина очакват.

Политическо решение се отрази върху сектора на полупроводниците, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви нови мерки за износа, които ограничават американските компании, продаващи чипове и свързано оборудване в Китай.

При валутите доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути се повиши с 0,3% до 113,15 пункта.

Инвеститорите са предпазливи и преди публикуването на отчети на ключови компании и новите данни за инфлацията в САЩ, които се очакват по-късно през седмицата и които трябва да хвърлят нова светлина върху американската икономика. Четири от най-големите банки в света – JPMorgan, Wells Fargo, Morgan Stanley и Citi, ще се отчетат в петък.  За следващата седмица са предвидени отчети от PepsiCo, Delta и Domino’s.

В четвъртък трябва да станат ясни актуалните данни за индекса на потребителските цени в САЩ.

Загубата на Nasdaq за годината вече е над 32% след понеделнишките спадове. От своя страна, S&P 500 е назад с 24% за 2022 г.

На стоковите пазари цената на петрола се сви с по над 2% и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриха от цената си 2,2% до 95,8 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол 2,03% до 90,76 долара за барел.

Златото на свой ред поевтиня също с близо 2% до 1675,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още