IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започват новата седмица на червено

Един от най-губещите сектори на Stoxx 600 бе този на технологиите, изтривайки 1,9%

19:29 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси в Европа приключиха борсовата сесия в понеделник преобладаващо на червено на фона на продължаващите притеснения за икономическия растеж и затягането на паричната политика от централните банки, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 изтри 0,4%. Един от най-губещите сектори бе този на технологиите, изтривайки 1,9%. В същото време сегментите на търговията на дребно и химикалите напредват със съответно 1,4% и 1,7%.

Британският бенчмарк FTSE се понижи с 0,5% - с колкото и френският CAC. Германският показател DAX остана без промяна, докато италианският FTSE MIB напредна леко с 0,1%.

Наред с притесненията за лихвените проценти и ефектите от тях върху икономическия растеж, пазарите в Европа наблюдават и случващото се в Украйна, където войната отново показва признаци на ескалиране.

Европейските акции следват международните настроения, докато инвеститорите залагат, че данните за работните места в САЩ от миналата седмица ще задържат Федералния резерв на пътя на лихвените повишения. По-късно част от загубите бяха заличени, но въпреки това не успяха да се задържат до края на сесията.

При индивидуалните акции тези на британската компания за пакетиране DS Smith поскъпнаха с над 12%, след като тя направи прогноза за годишно представяне над очакванията благодарение на силен растеж на приходите и мерки за намаляване на разходите.

Обратно, книжата на британската Oxford Nanopore поевтиняха със 7,8%, след като бе съобщено за продажба на акции от директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още