IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Облигациите се завръщат

В България се предлагат пълна гама фондове на Амунди в облигации

12:55 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След дълъг период на спад в доходността на облигациите, те започват отново да стават атрактивни за инвестиции като клас активи.

Твърдият курс на централните банки за намаляване на инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти доведе до преоценка на финансовите активи и до повишаване на доходността на облигациите.

Например, очакваната доходност (yield) на добре диверсифицираните портфейли от държавни и корпоративни облигации в евро и щатски долари се повиши от началото на годината и достигна до атрактивни нива, както е посочено на графиките по-долу:

Очаква се облигациите да продължат да бъдат атрактивни и занапред, тъй като централните банки ще продължат да провеждат агресивна политика (както Европейската централна банка, така и Федералният резерв се очаква да повишат лихвите си още два пъти до края на годината) и перспективите за икономически ръст са намалени. В този контекст облигациите отново могат да бъдат източник на диверсификация и на защита срещу опасения от рецесия в икономиката.

В България се предлагат пълна гама фондове на Амунди в облигации – на паричния пазар, в държавни, корпоративни облигации, смесени фондове и други, както в евро, така и в щатски долари. Можете да получите повече информация за фондовете, като структура на портфейла, рисков профил, препоръчителен инвестиционен хоризонт на страницата за България www.amundi.bg

Предупреждение за риск:

Маркетингова комуникация. Предишните резултати от дейността на фондовете нямат по необходимост връзка с бъдещите резултати от тази дейност. Стойността на инвестициите и доходът от тях могат да се повишат, но и понижат, без гаранция за печалба и при съществуването на риска за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените от тях средства. Инвестициите във фондовете не са покрити от гаранционен фонд или от друг вид гаранция. Целевият пазар на продуктите може да не съответства на целевия пазара на клиента и клиентът може да е извън целевия пазар, или в неподходящ целеви пазар.

Внимание: Съдържащата се тук информация не е съвет за сделки с финансови инструменти. Счита се, че всеки инвеститор взима сам решението си да инвестира, или да прави други сделки с дялове/акции на фондовете.

Последна актуализация: 12:56 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още