IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските производители на чипове поведоха спадовете на борсите в Азия

Книжата на TSMC поевтиняваха с над 5%, след като Белият дом въведе нови правила за контрол на износа, включително ограничаване достъпа на Китай до определени чипове

12:42 | 10.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион отчетоха спадове в първата сесия от седмицата, като Hang Seng поведе пониженията на фона на поевтиняването на акциите на технологичните компании, листнати в Хонконг заради новите правила за износа от САЩ, съобщава CNBC.

Шанхайският показател Shanghai composite се понижи с 1,66% до 2974,15 пункта. Индексът Shenzhen изтри 2,38% от стойността си, смъквайки се до равнище от 10 522,12 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng записа спад от 523,39 пункта, или 2,95%, понижавайки до ниво от 17 216,66 пункта.

В края на миналата седмица администрацията на американския президент Джо Байдън публикува нови правила за контрол на износа, включително мярка за ограничаване достъпа на Китай до определени полупроводници, произвеждани където и да е по света с американско оборудване. По този начин Вашингтон значително разширява действията си в опит да забави технологичния и военния напредък на Пекин. Правилата, някои от които влизат в сила веднага, надграждат ограниченията, изпратени в писма тази година до най-големите производители на оборудване за чипове като KLA, Lam Research и Applied Materials, в които правителството иска от тях да спрат доставките на машини до изцяло китайски фабрики за модерни полупроводници.

Акциите на най-големия производител на чипове в Китай Semiconductor Manufacturing International Corporation (TSMC) поевтиняха с 5,23%, докато книжата на Hua Hong Semiconductor изтриха над 10% от стойността си. Цената на акциите на Shanghai Fudan Microelectronics Company се понижи с 24,6 на сто.

Инвеститорите обърнаха внимание на ново проучване на Китайската народна банка, според което перспективите пред пазара на труда сред китайските жители достигат най-ниските си нива в историята на статистиката на фона на рязкото забавяне на икономиката. Индексът за нагласите относно заетостта на Китайската народна банка се понижи до 35,4 пункта през третото тримесечие, като това е най-ниското му ниво, откакто стартира проучването през 2010 г.

Азиатските борси в края на редовната търговия на 10 октомври. Азиатските борси в края на редовната търговия на 10 октомври.

Индексът CSI 300, който проследява търговията с акции на най-големите компании, листнати на континентален Китай, се понижи с 2,21% до 3720,94 пункта

Пазарите очакват решението на Китайската народна банка за основната лихва, което ще бъде обявено до края на седмицата. В същото време Сингапур трябва да публикува данните за своя брутен вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие.

Токийската борса, както и тези в Южна Корея и Малайзия, са затворени поради национални празници.

Австралийският индекс ASX 200 записа понижение от 1,4% до 6667,8 пункта.

Австралийският долар отслабна рязко в следобедната търговия в Азия, падайки до ниво от 0,6321 щатски долара – най-ниското равнище за валутата от април 2020 г.

„Понижението при цените на суровините и увеличената волатилност усложняват ситуацията при австралийския долар“, коментира Карол Кон, валутен стратег от Commonwealth Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още