IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се насочва към най-големия си седмичен ръст от началото на март*

Ходът на ОПЕК+ за намаляване на добива с 2 млн. барела на ден „може да се окаже повратна точка за пазара“

09:13 | 07.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът върви към най-големия си седмичен ръст от началото на март, след като ОПЕК+ насочи пазара към още затягане преди зимата, съобщава Bloomberg.

Американският суров петрол се търгува за 88,40 долара за барел, поскъпвайки с около 11% за седмицата. Времевите спредове сигнализираха липса на доставки дори преди алиансът да обяви най-голямото си съкращаване на добива от началото на пандемията – ход, който ще притисне пазар още повече.

Фючърсите върху сорта Брент са леко надолу със 7 цента до 94,35 долара за барел.

Перспективата за затягане спря спада на цените, на които тежат опасенията за световно икономическо забавяне и агресивните увеличения на лихвите от централните банки. Русия също така повтори тази седмица, че няма да продава петрол на държави, приели воденото от САЩ ограничение на цените, което допълнително засилва несигурността.

Ходът на ОПЕК+ за намаляване на добива с 2 млн. барела на ден „може да се окаже повратна точка за пазара“, коментират анализатори на Australia & New Zealand Banking Group в своя бележка. „Настроенията вече бяха мечи в очакване на отслабването на световната икономика, а решението ще затегне още пазара“.

Американският президент Джо Байдън изрази разочарованието си от решението на ОПЕК+, а енергийният съветник Амос Хохщайн заяви, че новината е имало по-малко ценово влияние, отколкото Белият дом е очаквал. Въпреки това някои банки, сред които Morgan Stanley и Goldman Sachs Group, очакват цената на сорта Брент да се върне до нива от 100 долара за барел.

Пазарът изглежда „доста затегнат“ от четвъртото тримесечие нататък, коментира Джеймс Уислър, управляващ директор на Vanir Global Markets в Сингапур. Съкращенията на ОПЕК+ оставят пазара уязвим преди европейските санкции върху руския внос на петрол и вероятното завръщане на търсенето от Китай в края на годината.

* Информацията е актуална към 8:53 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 07.10.22 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още