IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускорената инфлация в Япония не успя да заличи оптимизма на борсите в Азия

Сигналите на Австралийската централна банка за забавяне при покачването на лихвите предоставят допълнителен положителен тласък на акциите

12:17 | 20.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове въпреки ускоряващата се инфлация в Япония, докато инвеститорите оценяват решението на Китай да запази основната си лихва непроменена, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 напредна с 0,44% до 27 688,42 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на данните за инфлацията в Япония, която се ускорява през август до ниво от 2,8% на годишна база. Това е най-рязкото увеличение от 1991 г. насам, без да се отчита влиянието на повишаването на ДДС. 

Континенталният китайски измерител Shanghai Composite отчете ръст от 0,22% до 3122,41 пункта. Индексът Shenzhen се покачи с 0,69% до 11 283,92 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng записа ръст от 215,45 пункта, или 1,16%, до ниво от 18 781,42 пункта.

Китай запази непроменена основната си лихва по заемите във вторник, както се очакваше, тъй като Пекин изглежда се въздържа от бързо парично облекчение на фона на резкия спад в стойността на юана, докато централните банки на други големи икономики затягат своята политика.

Решението на Народната банка на Китай предхожда заседанието на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква американската централна банка да повиши със 75 базисни пункта своята референтна лихва, за да спре необузданото покачване на цените.

Търгуваните на борсата в Хонконг акции на Alibaba поскъпнаха с над 3,8 на сто, докато тези на JD.com прибавиха 3,86% към стойността си. Цената на книжата на Baidu се повиши с 2,8 на сто.

Южнокорейският индекс Kospi прибави 0,52% към стойността си, покачвайки се до равнище от 2367,85 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (20 септември). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия във вторник (20 септември).

Австралийският измерител ASX 200 напредна с 1,29% до 6806,4 пункта. Членовете на борда на централната банка на страната отчитат, че става все по-наложително забавяне в покачването на лихвените проценти, според протокола от заседанието на регулатора от 6 септември, когато институцията повиши основната си лихва с 50 базисни пункта до 2,25%.

„Бордът се подготвя да повиши допълнително лихвените проценти през идните месеци, но не и с предварително зададен темп предвид несигурността около перспективите за инфлацията и растежа“, се посочва още в протокола. В него се добавя, че средносрочните инфлационни очаквания остават непроменени.

Бъдещите увеличения на лихвените проценти ще се ръководят от данните и перспективите за инфлацията и пазарите на труда, изтъква още Австралийската централна банка.

На петролните пазари цената на Брент нарасна с 0,68% до 92,63 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI се увеличи с 0,49% до 86,15 долара за барел.

При валутите, стойността на йената се движи около най-ниското си ниво от 1998 г., като властите на островната страна търсят начини да овладеят ситуацията. Японската валута се разменяше при 143,61 йени за долар, докато австралийският долар се търгуваше за 0,671 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още