IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се стабилизират в очакване на решението на Фед

САЩ ще продадат до 10 млн. барела петрола от стратегическия резерв за доставки през ноември

10:12 | 20.09.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават почти без промяна във вторник след ръстовете си в предишната сесия заради опасения, че увеличаването на основните лихви в САЩ ще ограничи икономическия растеж и ще захрани търсенето в най-големия потребител на суров петрол в света, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се увеличават с 19 цента, или 0,21%, до 92,19 долара за барел, а върху американския суров петрол – със 7 цента, или 0,08%, до 85,43 долара за барел.

Доларът поскъпна спрямо основните валути в понеделник преди серията от срещи на централните банки тази седмица. Очаква се Федералният резерв да вдигне основните лихви с още 75 базисни пункта, за да пребори инфлацията.

По-силен долар означава, че деноминираните в долари суровини стават по-скъпи за притежателите на други валути.

„Цените на петрола бяха под натиск заради опасенията около агресивното затягане от централната банка, които захранват страхове за бързо отслабваща световна икономика“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA, в своя бележка. „Световната икономика се забавя и това е проблем за перспективите пред суровия петрол“.

Резервите на суров петрол в САЩ са се увеличили с около 2 млн. барела през седмицата до 16 септември, сочи предварителна анкета на Ройтерс.

Министерство на енергетиката на САЩ ще продаде до 10 млн. барела петрола от стратегическия резерв за доставки през ноември, удължавайки периода на плана за продажба на 180 млн. барела от резерва, за да се укротят цените на петрола.

Безизходицата около съживяването на ядрената сделка с Иран продължава да пречи на износа на страната да се завърне напълно на пазара, което оказва известна подкрепа на цените.

* Данните са актуални към 8:54 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още