IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Като спускане в кола със счупени спирачки" - анализатори очакват спадът на йената да продължи

Японската централна банка няма дори да обмисли нормализиране на паричната политика, преди да разбере къде точно ще спре Фед и дали световната икономика няма да избегне рецесия

17:42 | 19.09.22 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Заплахата за валутна интервенция в Япония няма да спре спада на йената на валутните пазари. Японската валута може да достигне най-ниска стойност от три десетилетия насам още преди края на годината, според пазарни анализатори и фондови мениджъри.

Йената вече загуби повече от 20% от стойността си тази година, като достигна 24-годишно дъно от 144,99 йени за долар преди малко повече от седмица. Само през последния месец валутата е изтрила около 7% от стойността си, пише Ройтерс.

Този процес се забави, след като Японската централна банка направи проверка на пазарните нива, което се разглежда като предшественик на възможна пряка намеса. Повечето анализатори обаче очакват спадът да продължи.

Те прогнозират, че йената скоро може да достигне 32-годишно дъно от 150 за долар или повече, тъй като централната банка остава изолирана в своята по-мрачна политическа позиция, докато нейните глобални партньори повишават лихвите агресивно, за да се борят с инфлацията.

Следващата актуализация на политиката на централната банка се очаква в четвъртък. Според прогнозите институцията ще продължи с политиките си за контрол на кривата на доходността, които определят краткосрочната лихва на -0,1% и 10-годишната доходност около нула чрез масови покупки на облигации.

Това засилва контраста с други развити пазари. Само ден преди това се очаква Федералният резерв на САЩ да увеличи с още 75 пункта основната си лихва до над 3%.

Подобна динамика ще поддържа спада на йената и фактът, че тя вече е „суперподценена“ по много показатели няма да означава нищо, докато Японската централна банка не промени политиката, казва Тору Сасаки, ръководител проучвания на японските пазари в J.P. Morgan Securities в Токио.

„Пуснали сме се по склона в кола със счупени спирачки. Освен ако не поправим спирачките, спускането ще продължи и ще се ускорява“, коментира той. „Няма причина да мислим, че йената ще спре на 145 или 150, докато всички фундаментални фактори останат същите“, заключава Сасаки.

Масаюки Кичикава, главен макростратег в Sumitomo Mitsui Asset Management, е съгласен с това твърдение. „След като доларът премине линията от 145 йени, следващата цел трябва да бъде 150 йени“, казва той.

Японската централна банка е последната от групата на 10-те централни банки на развити икономики, която продължава с разхлабената парична политика. Резервната банка на Нова Зеландия беше една от първите, които прекратиха тази политика преди почти година. Дори Швейцарската национална банка затегна паричната си политика.

Разбира се, икономическата ситуация на Япония е различна. Цените се покачват, но главно поради разходите за енергия, които се влошават заради слабата валута. Ръстът на заплатите остава малък, а потребителската инфлация малко над целта на BOJ от 2% контрастира с 8,3% в САЩ и 10% във Великобритания.

Големи са препятствията пред Японската централна банка да купи йени, за да укрепи националната валута. Анализаторите очакват Япония да не намери никаква подкрепа за тази кауза от паричните власти в САЩ и другите големи централни банки.

Шиничиро Кадота, старши валутен стратег в Barclays, казва, че САЩ няма да се присъединят към каквато и да е интервенция, тъй като се нуждаят от силен долар, за да укротят инфлацията у дома.

Barclays обаче прогнозира, че йената постепенно ще възстанови обменния си курс към 130 йени за един долар през следващата година, тъй като инфлацията в САЩ се очаква да достигне своя връх и Фед да забави темпото на затягане на паричната политика. Всичко обаче зависи от решенията на американската централна банка.

„Фед управлява, а Японската централна банка е на задната седалка“, казва Кадота.

Най-голямата банка в Япония - Nomura, е съгласна, че Фед е във фокуса на търговците на долари и йени. „Според мен йената ще спре да пада, когато Федералният резерв спре да повишава лихвите“, казва Нака Мацузава, главен макростратег на Nomura за Япония.

Според него Японската централна банка няма дори да обмисли нормализиране на паричната политика, преди да разбере къде точно ще спре Фед и дали световната икономика няма да избегне рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още