IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато инвеститорите са в очакване на нови данни за щатската инфлация*

Не очакваме скоро да има устойчив възход на пазара, прогнозират анализатори от Morgan Stanley

10:06 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол поскъпва във вторник, докато инвеститорите продължават да осмислят перспективите пред търсенето и паричното затягане на централните банки на фона на предстоящия нов доклад за щатската инфлация, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,48%, или 0,45 долара, до 94,45 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,55%, или 0,48 долара, до 88,26 долара за барел.

Morgan Stanley понижи своите прогнози за цената на Брента за текущото и следващото тримесечие, след като подобен ход направи и UBS Group AG по-рано тази седмица.

Пазарът продължава да следи преговорите по възобновяването на ядрената сделка с Иран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че е "малко вероятно" САЩ и Иран да подпишат нова сделка скоро - коментар, наподобяващ тези от Франция, Германия и Великобритания.

Цената на "черното злато" падна до най-ниското си ниво от януари насам по-рано този месец, докато инвеститорите се опасяват за световното потребление, включително в Китай, където властите продължават да въвеждат строги противоепидемични мерки. Европейският съюз (ЕС) подготвя план за намаление на потреблението на енергия на фона на възможната енергийна криза. След като достигна рекорден връх миналата седмица, щатският долар поевтиня, с което направи суровините по-евтини за купувачите зад граница.

"Не очакваме скоро да има устойчив възход", написаха анализатори от Morgan Stanley, включително Мартин Ратс, в своя бележка. "Забавяне на растежа във всички основни икономически блокове сочи към по-слабо търсене на петрол за известно време и сега това се вижда и в данните конкретно за петрола. Китай особено имаше важен принос за това", допълват анализаторите.

Предстои по-късно във вторник да бъдат публикувани нови данни за инфлацията в САЩ през август, като икономистите очакват нов спад в показателя. Федералният резерв ще следи отблизо статистиката на фона на предстоящото следващата седмица заседание на регулатора.

"Спадът в цената на петрола може да е свързан с промяната на позициите преди данните за щатската инфлация", каза Вишну Варатан, ръководител по икономика и стратегии в Mizuho Bank Ltd. "Дори инфлацията да намалее, тя остава твърде висока, за да ѝ отговори Фед с по-малко ястребов** ход", обясни Варатан.

По-късно през деня престои Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да публикува своя месечен доклад за състоянието на петролните пазари.

*Към 09:50 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби, а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още